Více přihlášek, méně papírování

Region - 30. 11. 2023
Více přihlášek, méně papírování

PARDUBICE - Ředitelé a výchovní poradci ze základních a středních škol se setkali s odborníky z ministerstva školství kvůli připravovaným změnám v přijímacích řízeních. Ty by měly vyřešit některé dlouhotrvající problémy, s nimiž se v praxi setkávají. Přítomní se zabývali především celkovým počtem přihlášek, které mohou žadatelé podat, i zjednodušením administrativy.

 

Setkání s odborníky z ministerstva uspořádal krajský úřad proto, aby poskytl školám metodickou pomoc. Počítá se také s tím, že krajský odbor školství bude v období přijímacích řízení intenzivně komunikovat s veřejností i vzdělávacími institucemi.

 

„Plánovaná reforma přijímacího řízení je velkou změnou. Žáci základních škol budou moci nově poslat o přihlášku více, v minulosti se posílaly přihlášky dvě. Budou však muset stanovit svoje preferované pořadí středních škol. Pokud se dostanou na první, nebude možné zvolit jinou. To stejné platí i v případě střední školy, kterou si zvolí jako druhou možnost. Změna se má týkat i způsobu podávání přihlášek, nově se budou moci podávat elektronicky, což by mělo usnadnit proces přijímacího řízení a vyhnout se nepřehlednému, dlouho trvajícímu a často stresujícímu čekání na odvolání. Dnešní semináře tak slouží k seznámení ředitelů a výchovných poradců s nových systémem a jejich přípravou na změny a jejich dopady,“ řekl radní pro školství Josef Kozel. (MiV) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek