Hejtman Netolický: Velké poděkování lékařům

Region - 30. 11. 2023
Hejtman Netolický: Velké poděkování lékařům

PARDUBICE – Přinášíme názorový článek hejtmana Martina Netolického k aktuální situaci ve zdravotnictví:

 

Zítra začíná prosinec, poslední měsíc v roce. Ještě před několika dny to vypadalo na radikální omezení zdravotní péče v Pardubickém kraji. Nakonec se zdá, že i přes podané výpovědi bude zdravotní péče z velké části zajištěna. Nejčernější scénář dramatických naštěstí nenastává. Je tomu tak jen díky vzájemnému pochopení stávající nelehké situace, kdy po nevyžádaných změnách v zákoníku práce došlo k eskalaci napětí v oblasti poskytování zdravotní péče, která i vzhledem k velkému množství hodin nad rámec hlavního pracovního poměru byla vykonávána lékaři prostřednictvím dohody o pracovní činnosti.

 

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, který pravděpodobně vnímá jemu svěřený resort optikou státních fakultních nemocnic, kde ostatně pracoval, naznačuje mnohé. Zdravotní péče v České republice podle jeho slov potřebuje restrukturalizaci. Aktuální krizová situace má být využita ke změnám, které dle jeho slov jsou neodvratitelné. Obdobě se vyjadřuje vrchní ředitel MZdr. Radek Policar nebo náměstek ministra Václav Pláteník. Přeloženo do srozumitelné češtiny: prý máme moc nemocnic. Fakt výborné sdělení.

 

V našem kraji je celkem pět nemocnic akutní péče v rámci Nemocnice Pardubického kraje. Restrukturalizace malých kdysi také akutních nemocnic proběhla před přibližně 25 lety, kdy skončilo poskytování urgentní a akutní medicíny v nemocnicích v Červené Vodě, Moravské Třebové, Poličce, Žamberku a následně také ve Vysokém Mýtě. Všechny tyto nemocnice se soustředily na péči ambulantní a následnou s některými specializovanými vybranými obory. I když v Pardubickém kraji došlo k těmto zásadním změnám už před více jak dvaceti lety, tu a tam se objevují nápady na další změny. A aktuální situace, kterou způsobilo dominantně ministerstvo práce a ministerstvo zdravotnictví stabilitě systému příliš neprospělo.

 

Naštěstí po mnoha jednáních mezi lékaři, dalšími zdravotníky, vedením oddělení, nemocnic i zástupci managementu se podařilo najít alespoň uspokojivé řešení na měsíc prosinec, kdy se snad podařilo zajistit urgentní, ambulantní, tak i větší část akutní péče v našem kraji (byť k některým dílčím omezením dojde i u nás). Půjde o kombinaci hlavního pracovního poměru, práce přesčas a dohod konaných mimo pracovní poměr. Nebylo vůbec jednoduché najít dohodu, nicméně vstřícnosti si velmi vážím. Ultimativní postoje nikam příliš nevedou. Naopak vytváří scénáře, které mohou skutečně znamenat zásadní omezení péče v jednotlivých nemocnicích, což bezesporu nikdo nechce. Za zakladatele a vlastníka nemocnic mohu akcentovat, že nám záleží na ponechání zdravotní péče v maximálním rozsahu ve všech pěti nemocnicích, byť nám neustále někdo vkládá do úst něco jiného. Někdy záměrně, aby eskaloval napětí v místě samém, a pak si hrál na zachránce, jinde možná bez zlých úmyslů metodou "někde jsem zaslechl".

 

V každém případě moc děkuji všem, kteří se zasloužili o to, že se hledá řešení situace, kterou nezavinil ani kraj, ani lékaři, ani další zaměstnanci nemocnic (zdravotníci, nezdravotníci), ani pacienti. Autory lze opět hledat vně naše krajské zdravotnictví.

 

Jak bude vypadat péče od Nového roku? O tom se bude jednat v následujících týdnech. Nicméně věřím, že přijde konečně rozumný návrh ze strany ministerstva zdravotnictví a vlády jako celku.

 

MARTIN NETOLICKÝ

hejtman Pardubického kraje

 

Ilustrační foto: Pk (Na snímku budova dokončovaného centrálního příjmu v Pardubické nemocnici)

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu