Depozitáře v novém kabátě

Region - 08. 03. 2021
Depozitáře v novém kabátě

 

PARDUBICE -  Pardubický kraj pokračuje v úpravách bývalého školského areálu v Ohrazenicích. Na začátku letošního roku byly zkolaudovány energeticky úsporné úpravy dvou budov, které slouží jako depozitáře pro Východočeské muzeum v Pardubicích a Krajskou knihovnu v Pardubicích. V současné době se upravuje část interiérů muzejní budovy pro pracoviště konzervátorů. 

„Areál v Ohrazenicích se mění před očima. Lidé to mohou vidět i ze silnice od Globusu na Lázně Bohdaneč. Po pravé straně za plotem nyní svítí omítka dvou modernizovaných budov,“ řekl náměstek hejtmana pro investice a kulturu Pardubického kraje Roman Línek. „Pardubický kraj nyní investoval do výměny oken, dveří, částečného zastínění a celkového zateplení pláště budov a jejich střech 12, 8 milionu korun. Z toho budeme 4,9 milionu uplatňovat v evropských fondech,“ dodal Línek.

Spolu s ředitelem Východočeského muzea Tomášem Libánkem kontrolovali postup prací uvnitř jedné z budov. Také tam probíhal čilý pracovní ruch. „Vyměňují se tu rozvody a instalace a v jednom patře upravují interiéry, je to akce za dalších pět milionů korun. Muzeum sem přemístí veškeré dílny konzervátorů. V dalších patrech jsou už delší dobu naše depozitáře.,“ informoval Libánek. 

„Postupně chceme celý areál zkultivovat. Po dokončení stavebních úprav zmizí dosavadní krček mezi budovami, přibude i venkovní osvětlení a časem i terénní úpravy okolí. Naším dalším postupným cílem je především úprava poslední budovy, která je stále v původním stavu, a to pro účely krajského depozitáře pro archeologii. Vzhledem k pokračující stavbě dálnice a obchvatů, kde se provádějí archeologické průzkumy, ho budeme brzy potřebovat,“ uzavřel Línek. (zun) Foto: ARCHIV

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek