O pár stovek měsíčně víc

Region - 01. 12. 2023
O pár stovek měsíčně víc

OPATOVICE NAD LABEM - Cenu tepla pro příští rok se podařilo úspěšně udržet hluboko pod očekávaným celorepublikovým průměrem tepláren. Odběratelé tepla z opatovické elektrárny (EOP) budou přes nevyhnutelné navýšení i v příštím roce stále patřit k odběratelům s jednou z nejnižších cen tepla. Pro rok 2024 bude průměrná cena tepla činit 752 Kč/GJ včetně DPH. Běžná domácnost si navíc připlatí necelých 355 Kč měsíčně. I přesto bude mít stále levnější teplo než domácnosti s jinými zdroji vytápění.

 

Změna ceny je ovlivněna nejen rostoucími náklady na výrobu a distribuci tepelné energie, ale i zvýšením sazby DPH či neposkytnutím slibované podpory. Centrální zásobování teplem tak zůstává nejen spolehlivým partnerem, ale i ekonomicky výhodným zdrojem vytápění.

 

Navzdory významnému zvyšování vstupních nákladů a skokovému zdražování energií obecně byla cena za teplo zákazníkům EOP navyšována v posledních dvou letech pouze minimálně. Hlavním cílem byla ochrana odběratelů tepla před nepříznivými dopady dramatického zdražování.

 

„Důvěřovali jsme ujištěním vlády České republiky, že teplárenství, a tedy především jeho zákazníkům, bude poskytnuta státní podpora, a přizpůsobili jsme tomu i naše ceny v předešlých letech. Slíbené vládní podpory jsme se však nedočkali,“ vysvětluje Karel Čipera, ředitel společnosti EOP Distribuce, a.s., která zajišťuje dodávky tepla do jednotlivých lokalit. „I přesto zůstáváme oproti alternativním zdrojům vytápění a ve srovnání například s plynovými teplárnami výhodnou a zajímavou variantou, byť jsme již byli nuceni promítnout do ceny tepla všechny okolnosti spojené se zvýšením vstupních nákladů. Naši zákazníci tak zaplatí jednu z nejnižších cen za teplo v rámci dálkového vytápění v ČR,“ říká Čipera.

 

Na rozdíl od menších zdrojů vytápění vstupují v případě EOP do konečné ceny tepla kromě razantně rostoucí ceny paliva významně i emisní povolenky. Navíc si ani v nadcházejícím roce nebude moci zdroj nárokovat příspěvek na KVET (vysokoúčinnou kombinovanou výrobu tepla a elektřiny), který ještě do roku 2022 tvořil nezanedbatelnou příjmovou část provozního rozpočtu. Konečná cena pro zákazníky bude též ovlivněna zvýšeným DPH, kde se sazba za teplo zvedá z 10% na 12%.

 

„Naším cílem v EOP je teplo vyrobit bezpečně a s minimálním dopadem pro životní prostředí. Abychom byli schopni našim zákazníkům dodávat ekologicky vyrobené teplo na stále příznivé cenové úrovni v porovnání s ostatními zdroji, připravujeme modernizaci zdroje v řádu několika miliard,“ vysvětluje přístup elektrárny její výkonná ředitelka Romana Zadrobílková. (zr) Foto: EOP

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu