Jednal kůrovcový štáb

Region - 08. 03. 2021
Jednal kůrovcový štáb

 

PARDUBICKO - I přes zdánlivé zlepšení situace s šířením kůrovce chce být kraj připraven na možné problémy spojené s tímto škůdcem. Poprvé v tomto roce se proto sešel Kůrovcový kalamitní štáb Pardubického kraje na online jednání, aby zhodnotil současný stav a domluvil se na možných postupech do budoucna. 

„Je potřeba, abychom byli nadále obezřetní a situaci velmi pečlivě sledovali. Na tom jsme se při jednání jednoznačně shodli. Byť se může zdát, že se situace časem zlepšuje, tak zdaleka nemáme vyhráno. Je pravděpodobné, že v následujících měsících mohou mít některé oblasti na území kraje, které ještě nebyly zasaženy, s kůrovcem poměrně velké problémy,“ uvedl radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.

Členové štábu se také shodli na tom, že nejdůležitější je v boji s kůrovcem stále včasnost, a to jak v případě lokalizace výskytu kůrovce, tak včasnost těžby kůrovcem napadeného dřeva a přepravy dřeva ke zpracování. Včasnost je přitom podmíněna dobrou informovaností. Kraj proto chystá i základní informační kampaň, se kterou chce oslovit jednotlivé obce v Pardubickém kraji. Jejich prostřednictvím by se pak měly informace dostat až k vlastníkům lesů, kterým jsou v první řadě určené.

Podle radního Miroslava Krčila je důležité, že bude kraj i nadále finančně podporovat malé vlastníky lesů. „Domnívám se, že je to efektivní nástroj v boji proti kůrovci. Navíc v kombinaci s rostoucí výkupní cenou za kůrovcem napadené dřevo by mohla efektivita ještě růst stejně jako motivace majitelů lesů této možnosti využít,“ sdělil Miroslav Krčil.

Další jednání štábu se má uskutečnit v polovině června. Očekává se zhodnocení letošního jara z pohledu výskytu a případného postupu zasažených oblastí a debata o dalším postupu či případném přijetí dalších opatření. (DoB) Foto: ROMAN MARČÁK

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek