Perný víkend pro silničáře

Region - 04. 12. 2023
Perný víkend pro silničáře

PARDUBICKO - První adventní víkend byl pro silničáře v letošní zimní sezoně zatím tím nejnáročnějším, najezdili 61 tisíc kilometrů. Sněžilo na celém území Pardubického kraje, kde napadlo 20 až 35 centimetrů mokrého sněhu.

 

Správa a údržba silnic Pardubického kraje (SÚS Pk), která zajišťuje zimní údržbu na komunikacích II. a III. třídy, musela do terénu poslat téměř všechnu techniku. „Od pátečního odpoledne do nedělních ranních hodin byly skoro nepřetržitě na výjezdu všechny sypače. Probíhalo pouze střídání řidičů a doplňování pohonných hmot a posypových materiálů,“ řekl náměstek hejtmana zodpovědný za oblast dopravy Michal Kortyš.

 

Na silnice vyjížděly i traktory s pluhy a napříč celým krajem bylo současně v terénu i 150 strojů zajišťujících sjízdnost. Celkem najezdila vozidla SÚS Pk 61 tisíc kilometrů, spotřebovala 2178 tun soli, 670 tisíc litrů solanky a 1717 tun zdrsňovacího posypu. „Pro představu, v porovnání se stejným obdobím minulého týdne, se jedná o více než dvojnásobné výkony a například spotřeba suché soli se navýšila dokonce třikrát,“ sdělil ředitel SÚS Pk Zdeněk Vašák.

 

Práce silničářů pokračovala i v době, kdy už sněžení ustalo. V noci z neděle na pondělí silničáři obnovili posyp na všech udržovaných úsecích. „Děkuji za nasazení a velké úsilí řidičů a dispečerů na všech cestmistrovstvích, díky kterému se podařilo zabránit vyhlášení kalamitního stavu na komunikacích v naší správě,“ řekl Michal Kortyš.

 

Tento týden by měl být v Pardubickém kraji z pohledu zimní údržby klidnější. Meteorologové zatím neočekávají silnější sněžení. (MiV) Ilustrační foto: SÚS Pk

 

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek