Perný víkend pro silničáře

Region - 04. 12. 2023
Perný víkend pro silničáře

PARDUBICKO - První adventní víkend byl pro silničáře v letošní zimní sezoně zatím tím nejnáročnějším, najezdili 61 tisíc kilometrů. Sněžilo na celém území Pardubického kraje, kde napadlo 20 až 35 centimetrů mokrého sněhu.

 

Správa a údržba silnic Pardubického kraje (SÚS Pk), která zajišťuje zimní údržbu na komunikacích II. a III. třídy, musela do terénu poslat téměř všechnu techniku. „Od pátečního odpoledne do nedělních ranních hodin byly skoro nepřetržitě na výjezdu všechny sypače. Probíhalo pouze střídání řidičů a doplňování pohonných hmot a posypových materiálů,“ řekl náměstek hejtmana zodpovědný za oblast dopravy Michal Kortyš.

 

Na silnice vyjížděly i traktory s pluhy a napříč celým krajem bylo současně v terénu i 150 strojů zajišťujících sjízdnost. Celkem najezdila vozidla SÚS Pk 61 tisíc kilometrů, spotřebovala 2178 tun soli, 670 tisíc litrů solanky a 1717 tun zdrsňovacího posypu. „Pro představu, v porovnání se stejným obdobím minulého týdne, se jedná o více než dvojnásobné výkony a například spotřeba suché soli se navýšila dokonce třikrát,“ sdělil ředitel SÚS Pk Zdeněk Vašák.

 

Práce silničářů pokračovala i v době, kdy už sněžení ustalo. V noci z neděle na pondělí silničáři obnovili posyp na všech udržovaných úsecích. „Děkuji za nasazení a velké úsilí řidičů a dispečerů na všech cestmistrovstvích, díky kterému se podařilo zabránit vyhlášení kalamitního stavu na komunikacích v naší správě,“ řekl Michal Kortyš.

 

Tento týden by měl být v Pardubickém kraji z pohledu zimní údržby klidnější. Meteorologové zatím neočekávají silnější sněžení. (MiV) Ilustrační foto: SÚS Pk

 

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu