Na několik etap

Region - 04. 12. 2023
Na několik etap

PARDUBICE - Nemocnice stávala v době svého vzniku před 120 lety na okraji města. Dnes je součástí zástavby krajské metropole, což výrazně limituje možnosti rozšíření areálu. I v těchto podmínkách se snaží vedení Pardubického kraje ve spolupráci s Nemocnicí Pardubického kraje hledat řešení na rozšíření kapacit pro parkování pacientů. Krajští radní na svém pondělním jednání schválili investiční záměr na rozšíření parkovací kapacity v areálu nemocnice, který je rozdělen do několika etap.

 

Areál Pardubické nemocnice je dnes sevřený ze všech stran, což je samozřejmě limitující z hlediska potenciálního rozvoje parkovacích ploch. Naším primárním cílem bylo především investování do objektů přímo zajišťujících zdravotní péči, což se nám i díky výraznému přispění evropských fondů podařilo. Vedle toho také chceme systémově lépe řešit dopravu směřující do areálu nemocnice a především parkování jak v nemocnici samotné, tak v její bezprostřední blízkosti,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek s tím, že nyní radní kraje schválili nový investiční záměr na rozšíření parkovací kapacity v areálu nemocnice. Ten je rozdělen do několika samostatných etap.

 

V rámci první etapy by mělo dojít k rozšíření nemocničního areálu směrem k železniční trati. „O nabídce na převod části pozemku města jsme hovořili s panem primátorem Nadrchalem, který s touto nabídkou přišel, a následně jsme začali řešit konkrétní postup pro rozšíření parkování v oblasti u spodní vrátnice a železniční trati, které se jeví jak ekonomicky, tak časově jako nejjednodušší. Na základě posouzení možné kapacity chceme dále rozpracovávat variantu s příčným stáním v obou směrech, což by nám umožnilo navýšit v této etapě počet parkovacích míst o přibližně 57. Předpokládané náklady jsou nyní odhadovány na 15 milionů korun, ale částku budeme postupně upřesňovat,“ řekl hejtman Martin Netolický.

 

Další rozšíření parkovacích ploch by měl přinést parkovací dům. Na jeho stavbu není možné čerpat žádné dotační prostředky, proto kraj uvažuje také o vstupu soukromého investora. „Po dokončení stavby centrálního příjmu chceme realizovat v prostoru současné plochy pro přistávání helikoptér nový  parkovací dům o předpokládané kapacitě do 200 parkovacích míst s lehkou konstrukcí ve výšce maximálně čtyř nadzemních podlaží,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek s tím, že se jedná o záměr a nyní je nutné jej posunout do fáze projekční přípravy, která upřesní předpokládané náklady stavby. Ve výhledové realizaci je pak i druhý velký parkovací dům, který by mohl stát napravo od dnešního spodního vjezdu nemocnice.

 

Podle náměstkyně hejtmana Michaely Matouškové je stávající snížený počet parkovacích míst způsoben výraznou investiční činností v areálu nemocnice. „Bohužel nemůžeme každému zajistit, aby zaparkoval přímo před ambulancí, ale chceme, aby pacienti nemuseli kroužit po nemocnici a hledat volné místo. Samozřejmě dílčí snížení počtu parkovacích míst přináší také stavební činnost v nemocnici, a to především nyní stavba centrálního příjmu, která omezila možnosti parkování v prostorech horní vrátnice. Vzhledem k tomu, že stavba jde nyní do finále, tak i po dostavbě pavilonu bude opět více parkovacích míst a bude také usnadněný pohyb v rámci samotného areálu,“ řekla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková. (DoB) Ilustrační foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

 

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu