Uznání pro Krásku z Kladiny i pro pivo

Region - 05. 12. 2023
Uznání pro Krásku z Kladiny i pro pivo

BRATISLAVA - Film Kráska z Kladiny z produkce Východočeského muzea v Pardubicích a Eye Scream Films získal hlavní cenu poroty na mezinárodním filmovém festivalu Archeofilm v Bratislavě v kategorii krátkometrážní film. Film uspěl v soutěži, na které byly představeny dokumenty ze zemí celého světa se zaměřením na archeologii, umění a prostředí. Tradiční italský festival vůbec poprvé zavítal do slovenské metropole.



Samotná cena je dílem uměleckého skláře Pala Macha. „Výběr dokumentů jsme provedli na základě vysoké odborné i umělecké kvality ve dvou filmových sekcích,“ upozornila Ivana Kvetánová, umělecká ředitelka festivalu. Díla posuzovali nejen archeologové, ale také filmaři. Třídenní festival nabídl řadu zajímavých a kvalitních dokumentárních filmů. „Konkurence byla silná, o to víc si tak významného ocenění vážíme,“ konstatoval režisér filmu Erik Knajfl.



Dokument Kráska z Kladiny cílí na nález jedinečné bronzové nádoby a objev nejstaršího bylinného prosného piva ve střední Evropě. „Právě hypotéza o pivu vzbudila před časem senzaci nejen v České republice, ale také v zahraničí,“ připomněl Tomáš Libánek, ředitel Východočeského muzea v Pardubicích.



Pozornost vzbudilo pivo s názvem Sluneční bárka, jehož receptura je inspirována složením pradávného nápoje, který byl identifikován ze vzorků odebraných z nádoby. Po třech tisících letech oživili chuť tohoto piva chemik Lukáš Kučera z přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého společně s bohdanečským pivovarníkem Stanislavem Plešákem,“ vysvětlil archeolog Východočeského muzea Jan Jílek.



Pivo si mohli návštěvníci vychutnat po skončení promítání. „Nabízíme tak unikátní příležitost, zažít archeologii všemi smysly,“ s úsměvem uzavřela Tereza Jošková, archeoložka muzea. (skp) Foto: DANIEL DLOUHÝ (Návštěvníci festivalu si prohlížejí repliku nádoby)

 

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu