Uznání pro Krásku z Kladiny i pro pivo

Region - 05. 12. 2023
Uznání pro Krásku z Kladiny i pro pivo

BRATISLAVA - Film Kráska z Kladiny z produkce Východočeského muzea v Pardubicích a Eye Scream Films získal hlavní cenu poroty na mezinárodním filmovém festivalu Archeofilm v Bratislavě v kategorii krátkometrážní film. Film uspěl v soutěži, na které byly představeny dokumenty ze zemí celého světa se zaměřením na archeologii, umění a prostředí. Tradiční italský festival vůbec poprvé zavítal do slovenské metropole.



Samotná cena je dílem uměleckého skláře Pala Macha. „Výběr dokumentů jsme provedli na základě vysoké odborné i umělecké kvality ve dvou filmových sekcích,“ upozornila Ivana Kvetánová, umělecká ředitelka festivalu. Díla posuzovali nejen archeologové, ale také filmaři. Třídenní festival nabídl řadu zajímavých a kvalitních dokumentárních filmů. „Konkurence byla silná, o to víc si tak významného ocenění vážíme,“ konstatoval režisér filmu Erik Knajfl.



Dokument Kráska z Kladiny cílí na nález jedinečné bronzové nádoby a objev nejstaršího bylinného prosného piva ve střední Evropě. „Právě hypotéza o pivu vzbudila před časem senzaci nejen v České republice, ale také v zahraničí,“ připomněl Tomáš Libánek, ředitel Východočeského muzea v Pardubicích.



Pozornost vzbudilo pivo s názvem Sluneční bárka, jehož receptura je inspirována složením pradávného nápoje, který byl identifikován ze vzorků odebraných z nádoby. Po třech tisících letech oživili chuť tohoto piva chemik Lukáš Kučera z přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého společně s bohdanečským pivovarníkem Stanislavem Plešákem,“ vysvětlil archeolog Východočeského muzea Jan Jílek.



Pivo si mohli návštěvníci vychutnat po skončení promítání. „Nabízíme tak unikátní příležitost, zažít archeologii všemi smysly,“ s úsměvem uzavřela Tereza Jošková, archeoložka muzea. (skp) Foto: DANIEL DLOUHÝ (Návštěvníci festivalu si prohlížejí repliku nádoby)

 

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek