Galavečer plný dobra

Region - 05. 12. 2023
Galavečer plný dobra

PARDUBICE - V Kongresovém sále Paláce se uskutečnil slavnostní galavečer, jehož cílem bylo ocenit dobrovolníky, neziskové organizace a společensky odpovědné firmy za to, co dobrého pro své okolí dělají. Jeho tradičními pořadateli jsou Koalice nevládek Pardubicka a Pardubický kraj. Letos navíc s podporou Ministerstva vnitra České republiky prostřednictvím jedné z aktivit projektu Regionálního dobrovolnického centra Pardubického kraje.



Třináctý ročník plný silných příběhů



V pořadí třináctý ročník byl plný silných příběhů. „Vedle nominací na ocenění jednotlivců jsme letos obdrželi jednu výjimečnou, a to na ocenění celé školní třídy,“ konstatoval radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola. „Když jsem si přečetl nominaci, měl jsem o speciální ceně jasno. Jednak proto, že je jedinečná řadou dobrovolnických aktivit, do kterých se zapojuje celá třída, ale i proto, že děvčata mají velkou podporu ze strany školy. Takový přístup je jistě inspirací i pro ostatní,“ poznamenal krajský radní, který ocenil třídu 3.ZM Střední školy zdravotnické a sociální Chrudim za pravidelné pořádání dobročinných akcí. „Jde o dívčí třídu plnou báječných děvčat, která se už od svého nástupu na obor Praktická sestra vedle studia aktivně věnují dobrovolnictví,“ uvedla v nominaci její autorka Hana Truncová. „Dívky pravidelně pořádají ve škole akce, kdy napečou dobroty, připraví tematickou výzdobu a různé drobnosti. Hrají na hudební nástroje a ostatní žáci, učitelé a návštěvy školy mohou dobrovolně přispět a za odměnu si odnést laskominu nebo rukodělný výrobek,“ podotkla Hana Truncová.



Za dobu, co působím ve školství, jsem žádnou takovou třídu nezažila. Všude, kudy chodím, tak je chválím. Jsou vzorem nejen pro naše studenty,“ řekla ředitelka školy Jana Zemanová.



Děvčata se pravidelně účastní dobročinných sbírek, jako jsou například srdíčkové dny, kytičkové dny a další. Některá mají zkušenost například s Tříkrálovou sbírkou pro charitu, potravinovými sbírkami, spoluprací s Křižovatkou handicap centrum Pardubice, angažují se ve skautu, jezdí jako vedoucí na dětské letní tábory, účastní se akcí Českého červeného kříže Chrudim či programů pro mateřské školy a Domu dětí a mládeže Chrudim. „Za ocenění na galavečeru jsme byli moc rádi. A musím se přiznat, že i já se od děvčat mnohdy učím,“ svěřila se třídní učitelka Žaneta Zelená.



Unikátní oslava těch, co nosí srdce na dlani



Unikátní oslava těch, co nosí srdce na dlani, odměnila také další dobrovolníky. Byli mezi nimi Jarmila Nováková za dlouholetou pomoc v Kurzech přípravy na život, Lucie Špicarová za pořádání akcí pro děti v obci Kunětice, Renáta Valášková za doučování dětí cizinců, Matěj Belobrad za dlouholetou výpomoc s vedením kroužku Dědečkova dílna, Jan Opletal za dlouholetou aktivní pomoc v péči o seniory v Charitě Moravská Třebová, Jaroslav Urban za nezištnou výpomoc při aktivitách a táborech pro děti s poruchou autistického spektra, Zikmund Balla za obětavou pomoc zrakově postižené klientce TyfloCentra Pardubice, Iva Hovorková Malinová za obětavé poskytování svého času pro dobročinné účely, Martin Lukáš za výjimečnou pomoc a pořádání akcí ve spolku Šumák či Lubor Burka in memoriam za výjimečnou pomoc ve spolku Hurá na Výlet!



Speciální ocenění Dobrovolnického centra Koalice nevládek Pardubicka převzala Hana Svatošová za nezištnou pomoc ve spolku Pestré Polabí a v Hnutí Brontosaurus. Speciální ocenění Krajské hospodářské komory Pardubického kraje si za mimořádné vedení aktivit a setkání pro seniory vysloužila Eva Horáková.



Kdo se stal Neziskovkou roku?



Neziskovými organizací roku se staly Péče o duševní zdraví, Charita Svitavy a Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Podorlicko Česká Třebová. Speciální ocenění informačního střediska Evropské unie Europe Direct Pardubice si odnesla obecně prospěšná společnost MOST PRO za poskytování vzdělávání uprchlíkům z Ukrajiny. Speciální ocenění ČSOB Pojišťovny za vytrvalou ochranu přírody získal spolek Pestré Polabí.

Společensky odpovědnými firmami roku byly vyhlášeny společnosti eBRÁNA, eos media a Fa RENE. Speciální cena Koalice nevládek Pardubicka byla udělena společnosti ERA. Cena správní rady Koalice nevládek Pardubicka patří firmě EUROVIA CS. Speciální cenu CzechInvestu získal sociální podnik Centra Kosatec.



Letošní vítězové obdrželi plaketu z dubového dřeva „Srdce na dlani“, kterou vyrobili v sociálně terapeutické dílně Domova na zámku Bystré, zarámované ocenění a dárkový balíček od Pardubického kraje. K dobrovolníkům navíc putovala pozvánka do Senátu Parlamentu České republiky od senátorky a místopředsedkyně správní rady Koalice nevládek Pardubicka Miluše Horské. „Galavečer vnímám především jako oslavu těch, kteří páchají dobro. A za to jim patří velký dík,“ nechala se slyšet Miluše Horská.



Kdo se postaral o kulturní vystoupení?



O hudební vystoupení se postaral Aquartet, smyčcové kvarteto složené z členů Komorní filharmonie Pardubice. Své umění předvedl také taneční soubor U-Dance. Ten je složený z absolventů Tanečního oboru Základní umělecké školy Pardubice – Polabiny. Moderátorkou galavečera byla herečka Východočeského divadla Pardubice Petra Janečková. (TD) Foto: KONEP

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života