Filmaři hledají lokace mimo Prahu

Region - 06. 12. 2023
Filmaři hledají lokace mimo Prahu

PRAHA - V uplynulých dnech se sešli v Holešovicích zástupci regionálních filmových kanceláří a filmoví producenti. Hlavním tématem byla lokální podpora audiovizuální tvorby a lepší spolupráce mezi všemi účastníky. Jednání bylo důležité kvůli navázání kontaktů, protože filmové štáby mají problém v Praze najít lokace k natáčení, a proto se ohlížejí po jiných koutech České republiky. V jejich hledáčku jsou i místa z našeho regionu.

 

Za Pardubický kraj se setkání zúčastnili Alexandr Krejčíř, radní pro cestovní ruch a sport, a zástupce regionální filmové kanceláře East Bohemia Film Office (EBFO). „Jednali jsme například s FTV Prima a Českou televizí. Již teď pracujeme na zpracování jejich poptávek pro případné budoucí natáčení u nás v regionu,“ podotkl Alexandr Krejčíř a dodal, že zkušenosti s natáčením jsou zatím veskrze pozitivní na obou stranách: „Máme velice dobrou zpětnou vazbu od produkce i veřejnosti. Vše bylo perfektně domluveno a místní obyvatele natáčení příliš neobtěžovalo. Naopak se zajímali, co se točí a jestli si nemohou zahrát jako komparz. Pardubický kraj dlouhodobě podporuje vybraná audiovizuální díla, která se nějak váží k našemu kraji, a chceme v tom pokračovat.“

 

EBFO je neziskovou regionální filmovou kanceláří založenou Destinační společnosti Východní Čechy v roce 2012. Jejím hlavním úkolem je propagovat lokace v Pardubickém kraji pro filmová natáčení. Štábům pomáhá EBFO najít vhodné lokace a zprostředkovat jednání s provozovateli či majiteli. Dále vytipovává ubytovací kapacity, catering, kulisy či komparzisty a pomáhá také s publicitou filmu.

 

Natáčení pomáhá lokální ekonomice

 

Setkání v Praze uspořádala Asociace producentů v audiovizi ve spolupráci s národní filmovou kanceláří Czech Film Commission, která spadá pod Státní fond kinematografie a má na starosti propagaci České republiky směrem do zahraničí. „Roste zájem natáčet více mimo Prahu, kde je problém nejen najít dobové interiéry, protože se všechno rekonstruuje, ale také je problém s rezidenty. Při častém natáčení mají zábory po celém městě, nemají kde parkovat, kudy projet,“ řekla Pavlína Žipková, ředitelka Czech Film Comission.

 

Filmaři při natáčení využívají nejen budovy a lokace, ale dávají příležitost vydělat regionálním živnostníkům a firmám z různých odvětví. Zpravidla se jedná o ubytování, catering, ale štáby také vyhledávají služby řemeslníků, ostrahy a další. Filmaři navíc pro potřeby natáčení některé lokace opravují a zvelebují, takže pak majitelům či místním obyvatelům zůstávají v lepším stavu než před natáčením.

 

Dalším přínosem pak v závislosti na úspěchu jednotlivých filmových a seriálových projektů je nárůst turismu, který opět může přinášet místní ekonomice nezanedbatelné finance. Diváci poté rádi navštěvují místa, která viděli ve filmech a seriálech. (MiV) Foto: Pk (Snímek ze setkání v Praze, vpravo Alexandr Krejčíř)

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života