Filmaři hledají lokace mimo Prahu

Region - 06. 12. 2023
Filmaři hledají lokace mimo Prahu

PRAHA - V uplynulých dnech se sešli v Holešovicích zástupci regionálních filmových kanceláří a filmoví producenti. Hlavním tématem byla lokální podpora audiovizuální tvorby a lepší spolupráce mezi všemi účastníky. Jednání bylo důležité kvůli navázání kontaktů, protože filmové štáby mají problém v Praze najít lokace k natáčení, a proto se ohlížejí po jiných koutech České republiky. V jejich hledáčku jsou i místa z našeho regionu.

 

Za Pardubický kraj se setkání zúčastnili Alexandr Krejčíř, radní pro cestovní ruch a sport, a zástupce regionální filmové kanceláře East Bohemia Film Office (EBFO). „Jednali jsme například s FTV Prima a Českou televizí. Již teď pracujeme na zpracování jejich poptávek pro případné budoucí natáčení u nás v regionu,“ podotkl Alexandr Krejčíř a dodal, že zkušenosti s natáčením jsou zatím veskrze pozitivní na obou stranách: „Máme velice dobrou zpětnou vazbu od produkce i veřejnosti. Vše bylo perfektně domluveno a místní obyvatele natáčení příliš neobtěžovalo. Naopak se zajímali, co se točí a jestli si nemohou zahrát jako komparz. Pardubický kraj dlouhodobě podporuje vybraná audiovizuální díla, která se nějak váží k našemu kraji, a chceme v tom pokračovat.“

 

EBFO je neziskovou regionální filmovou kanceláří založenou Destinační společnosti Východní Čechy v roce 2012. Jejím hlavním úkolem je propagovat lokace v Pardubickém kraji pro filmová natáčení. Štábům pomáhá EBFO najít vhodné lokace a zprostředkovat jednání s provozovateli či majiteli. Dále vytipovává ubytovací kapacity, catering, kulisy či komparzisty a pomáhá také s publicitou filmu.

 

Natáčení pomáhá lokální ekonomice

 

Setkání v Praze uspořádala Asociace producentů v audiovizi ve spolupráci s národní filmovou kanceláří Czech Film Commission, která spadá pod Státní fond kinematografie a má na starosti propagaci České republiky směrem do zahraničí. „Roste zájem natáčet více mimo Prahu, kde je problém nejen najít dobové interiéry, protože se všechno rekonstruuje, ale také je problém s rezidenty. Při častém natáčení mají zábory po celém městě, nemají kde parkovat, kudy projet,“ řekla Pavlína Žipková, ředitelka Czech Film Comission.

 

Filmaři při natáčení využívají nejen budovy a lokace, ale dávají příležitost vydělat regionálním živnostníkům a firmám z různých odvětví. Zpravidla se jedná o ubytování, catering, ale štáby také vyhledávají služby řemeslníků, ostrahy a další. Filmaři navíc pro potřeby natáčení některé lokace opravují a zvelebují, takže pak majitelům či místním obyvatelům zůstávají v lepším stavu než před natáčením.

 

Dalším přínosem pak v závislosti na úspěchu jednotlivých filmových a seriálových projektů je nárůst turismu, který opět může přinášet místní ekonomice nezanedbatelné finance. Diváci poté rádi navštěvují místa, která viděli ve filmech a seriálech. (MiV) Foto: Pk (Snímek ze setkání v Praze, vpravo Alexandr Krejčíř)

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek