Ranním objektivem Lukáše Zemana

Region - 08. 12. 2023
Ranním objektivem Lukáše Zemana

PARDUBICE - Krásy Pardubického kraje objektivem mezi nebem a zemí představuje nová kniha, kterou připravil Pardubický kraj spolu s fotografem Lukášem Zemanem a jeho ateliérem S úsměvem. Panoramatické záběry z dronu střídají pohledy z lidské perspektivy. Kniha fotografií vychází se stručnými popiskami 42 míst v kraji v češtině a angličtině.

 

Pardubický kraj za dobu své existence spolupracoval na vydání několika knih různých vynikajících fotografů z regionu. Dalo by se říci, že všechno už bylo nafoceno a zaznamenáno. Tentokrát jsme se ale soustředili na úhly pohledu, které běžně člověk nemůže vidět a které má k dispozici fotograf díky dronu, ať už v přírodě, ve městě nebo třeba v chrámové lodi. Mimoto jsme ale zjistili, že v mnoha případech nemůžeme použít ani rok, dva staré záběry, protože se náš kraj opravdu dynamicky mění. Mnoho památek je čerstvě opravených, mají novou náplň, v krajině jsou nová stromořadí, roste infrastruktura měst. Kniha tedy zachycuje náš kraj tady a teď. Nemůže postihnout zdaleka vše, ale věřím, že čtenáře a diváky potěší,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

 

Pardubický fotograf Lukáš Zeman ve volném čase fotografuje hlavně divokou přírodu a její zvířata, za kterými se často vydává do zahraničí. Právě s těmito fotografiemi uspěl i na významných fotografických soutěžích. V roce 2018 získal se záběrem z džungle dokonce hlavní cenu Czech Press Photo. Tentokrát ale zaměřil své fotoaparáty na zajímavá místa Pardubického kraje. Po celý rok vyrážel brzo ráno do terénu, aby zachytil památky vystupující z mlžných oparů, východy slunce nad krajinou i historickými městy, hrozící mračna nad tajemným hradem, krásu koní, symetrii poutních míst i zlatavé západy slunce ukryté třeba v gotickém chrliči kostela.

 

Fotografie jsou jako klíč, který nám odemyká brány. A je už na čtenářích, jestli těmi branami projdou dál a prozkoumají tato místa sami na vlastní kůži. Je pravda, že někdy si budou muset hodně přivstat, aby atmosféru z fotografií také prožili,“ dodal Lukáš Zeman.

 

Kniha slouží k propagaci Pardubického kraje, ale je také volně prodejná v distribuční síti knihkupectví. (zun) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek