Ranním objektivem Lukáše Zemana

Region - 08. 12. 2023
Ranním objektivem Lukáše Zemana

PARDUBICE - Krásy Pardubického kraje objektivem mezi nebem a zemí představuje nová kniha, kterou připravil Pardubický kraj spolu s fotografem Lukášem Zemanem a jeho ateliérem S úsměvem. Panoramatické záběry z dronu střídají pohledy z lidské perspektivy. Kniha fotografií vychází se stručnými popiskami 42 míst v kraji v češtině a angličtině.

 

Pardubický kraj za dobu své existence spolupracoval na vydání několika knih různých vynikajících fotografů z regionu. Dalo by se říci, že všechno už bylo nafoceno a zaznamenáno. Tentokrát jsme se ale soustředili na úhly pohledu, které běžně člověk nemůže vidět a které má k dispozici fotograf díky dronu, ať už v přírodě, ve městě nebo třeba v chrámové lodi. Mimoto jsme ale zjistili, že v mnoha případech nemůžeme použít ani rok, dva staré záběry, protože se náš kraj opravdu dynamicky mění. Mnoho památek je čerstvě opravených, mají novou náplň, v krajině jsou nová stromořadí, roste infrastruktura měst. Kniha tedy zachycuje náš kraj tady a teď. Nemůže postihnout zdaleka vše, ale věřím, že čtenáře a diváky potěší,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

 

Pardubický fotograf Lukáš Zeman ve volném čase fotografuje hlavně divokou přírodu a její zvířata, za kterými se často vydává do zahraničí. Právě s těmito fotografiemi uspěl i na významných fotografických soutěžích. V roce 2018 získal se záběrem z džungle dokonce hlavní cenu Czech Press Photo. Tentokrát ale zaměřil své fotoaparáty na zajímavá místa Pardubického kraje. Po celý rok vyrážel brzo ráno do terénu, aby zachytil památky vystupující z mlžných oparů, východy slunce nad krajinou i historickými městy, hrozící mračna nad tajemným hradem, krásu koní, symetrii poutních míst i zlatavé západy slunce ukryté třeba v gotickém chrliči kostela.

 

Fotografie jsou jako klíč, který nám odemyká brány. A je už na čtenářích, jestli těmi branami projdou dál a prozkoumají tato místa sami na vlastní kůži. Je pravda, že někdy si budou muset hodně přivstat, aby atmosféru z fotografií také prožili,“ dodal Lukáš Zeman.

 

Kniha slouží k propagaci Pardubického kraje, ale je také volně prodejná v distribuční síti knihkupectví. (zun) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu