Laureáti za rok 2020

Region - 09. 03. 2021
Laureáti za rok 2020

 

PARDUBICE – V loňském roce nemohl Pardubický kraj předat ocenění za rok 2019, letos se proto chystá předat ocenění za dva roky najednou. Pokud to epidemická situace dovolí, sejdou se laureáti s představiteli kraje a dalšími hosty 26. května v Domě hudby.

Cenu za zásluhy o Pardubický kraj za rok 2020 převezmou odborník v oblasti gastronomie Václav Šmerda, pedagožka Jarmila Stibicová a také pozůstalí po grafikovi Ivo Křenovi a potomci světově uznávaného výtvarného umělce Karla Malicha, kteří byli oceněni in memoriam. Cenu Michala Rabase získali Jiří Netušil a Vojtěch Souček za poskytnutí pomoci při dopravní nehodě a Ondřej Slaný za poskytnutí pomoci při život ohrožujícím stavu.

„I v závěru loňského roku se nám sešlo mnoho nominací, ze kterých vybírala komise složená ze zástupců všech stran v Zastupitelstvu Pardubického kraje, doporučené návrhy ocenění pak stvrdili zastupitelé. Doufáme hlavně, že v závěru května už bude možné alespoň částečné setkávání. Veřejnost s laureáty seznámíme prostřednictvím medailonků na webu kraje a na našich sociálních sítích,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Přehled laureátů za rok 2020:

Cena Za zásluhy o Pardubický kraj

Václav Šmerda byl nominován za celoživotní přínos v oblasti gastronomie. Pan Šmerda je uznávaným odborníkem v oblasti gastronomie, řadu let se věnoval pedagogické činnosti v tomto oboru. Je členem řady gastronomických organizací, dlouholetým porotcem významných soutěží a držitelem řady profesních ocenění a titulů v tomto oboru, včetně nejvyššího českého profesního ocenění, kříže sv. Vavřince.

Jarmila Stibicová byla nominována za občanskou angažovanost a celoživotní přínos k budování demokratického ducha společnosti. Paní Stibicová byla po řadu let profesně i lidsky utiskována komunistickým režimem za své občanské postoje a politické názory. Aktivně se účastnila řady protestních akcí a činů, podílela se na šíření nedovolených materiálů a informací a stála u zrodu řady nově se tvořících demokratických institucí. Po revoluci v r. 1989 se vrátila ke svému občanskému povolání středoškolské pedagožky a nadále se angažovala a angažuje v občanských aktivitách. O svých celoživotních zkušenostech diskutuje s mladšími generacemi.

Ivo Křen byl in memoriam nominován za celoživotní přínos v oblasti umění a k rozvoji uměleckých sbírek Východočeského muzea v Pardubicích. Tento grafik po dlouhá léta pracoval pro Východočeské muzeum v Pardubicích. Vedle svých uměleckých úspěchů se pan Křen významným způsobem zasloužil o zisk řady cenných exponátů pro Východočeské muzeum v Pardubicích, které tak mohou být zachovány pro veřejnost. Jeho odkazem pro budoucnost je i nově dokončená stálá expozice skla, jejímž je duchovním otcem.

Karel Malich byl in memoriam nominován za mimořádný přínos českému výtvarnému umění. Pan Malich je považován za jednu z nejvýraznějších osobností české umělecké scény 20. století. V jeho vizionářském a osobitém přístupu, který prolínal řadou uměleckých disciplín, se vždy odrážela láska k přírodě, zájem o poznávání všeho nového a snaha o povznesení ducha. K formování jeho svébytného stylu přispěly také vzpomínky na mládí strávené v rodných Holicích. Pastely, grafiky, plastiky a další díla jsou řadu let zastoupeny v předních českých i světových sbírkách, a nadále poskytují inspiraci novým generacím umělců.

Cena Michala Rabase za záchranu

Jiří Netušil a Vojtěch Souček byli nominováni za poskytnutí pomoci při dopravní nehodě. Oba muži 16. září 2020 pomohli při dopravní nehodě, při které vozidlo sjelo ze silničního náspu a převrátilo se. Panu Netušilovi se podařilo řidiče, který byl v bezvědomí, z vozidla vyprostit, ale nemohl ho sám odnést členitým terénem. V tu chvíli se k němu připojil pan Souček, který projížděl kolem nehody a všiml si plamenů z hořícího motoru. Společně přenesli zraněného řidiče do bezpečí těsně před tím, než došlo k výbuchu a intenzivnímu hoření havarovaného vozu.

Ondřej Slaný byl nominován za poskytnutí pomoci při život ohrožujícím stavu. Pan Slaný úspěšně resuscitoval rozhodčího při amatérském fotbalovém zápase dne 12. září 2020 v Poličce. Nominovaný je hasič a fotbalového zápasu se účastnil jako brankář domácího týmu. Jako první se ujal záchrany postiženého. (zun) Foto: ARCHIV (Na snímku Jarmila Stibicová při setkání s Václavem Havlem v roce 1990)

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek