Převoz komplikovala administrativa

Region - 09. 03. 2021
Převoz komplikovala administrativa

 

ÚSTÍ NAD ORLICÍ - Dnes ráno byl zahájen převoz pacientky z Orlickoústecké nemocnice do polského města Ratiboř. Oproti původním předpokladům je převoz uskutečněn vozem Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje. Podle hejtmana Martina Netolického je převoz spojen s velkou administrativní zátěží, která leží primárně na nemocnici.

„Převoz pacientky v rámci České republiky nebyl umožněn kvůli přetíženým kapacitám ostatních nemocnic, a proto jsme požádali o transport do zahraničí, aby si naše krajské nemocnice ulevily. V pátek odešel email od krajského koordinátora intenzivní péče na ministerstvo zdravotnictví, to v sobotu zadalo požadavek do mezinárodního systému, v pondělí byl udělen souhlas zdravotní pojišťovny, informovaný souhlas blízkých pacientky a dnes ráno došlo k samotnému přesunu, který realizuje naše Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že pacientka bude hospitalizována v nemocnici v polské Ratiboři.

Transport pacientky z Ústí nad Orlicí byl prvním svého druhu v České republice. „Tím, že jsme byli první, kdo požádal, tak jsme museli zvládnout velkou administrativní zátěž. Předpokládám, že nyní už bude případný přesun jednodušší. Bohužel situace se mění i v okolních státech, a zatímco minulý týden byly České republice nabízeny až dvě stovky lůžek intenzivní péče z Polska a desítky z Rakouska, Německa či Švýcarska, tak již nyní není tato nabídka v původním rozsahu aktuální,“ sdělil hejtman Martin Netolický, který poděkoval všem, kteří pomohli převozu pacientky. „Velký dík patří také zahraničním partnerům za vstřícnou a solidární nabídku, které si obzvlášť v této složité době velmi vážím,“ doplnil hejtman. (DoB) Ilustrační foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

 

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury