Převoz komplikovala administrativa

Region - 09. 03. 2021
Převoz komplikovala administrativa

 

ÚSTÍ NAD ORLICÍ - Dnes ráno byl zahájen převoz pacientky z Orlickoústecké nemocnice do polského města Ratiboř. Oproti původním předpokladům je převoz uskutečněn vozem Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje. Podle hejtmana Martina Netolického je převoz spojen s velkou administrativní zátěží, která leží primárně na nemocnici.

„Převoz pacientky v rámci České republiky nebyl umožněn kvůli přetíženým kapacitám ostatních nemocnic, a proto jsme požádali o transport do zahraničí, aby si naše krajské nemocnice ulevily. V pátek odešel email od krajského koordinátora intenzivní péče na ministerstvo zdravotnictví, to v sobotu zadalo požadavek do mezinárodního systému, v pondělí byl udělen souhlas zdravotní pojišťovny, informovaný souhlas blízkých pacientky a dnes ráno došlo k samotnému přesunu, který realizuje naše Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že pacientka bude hospitalizována v nemocnici v polské Ratiboři.

Transport pacientky z Ústí nad Orlicí byl prvním svého druhu v České republice. „Tím, že jsme byli první, kdo požádal, tak jsme museli zvládnout velkou administrativní zátěž. Předpokládám, že nyní už bude případný přesun jednodušší. Bohužel situace se mění i v okolních státech, a zatímco minulý týden byly České republice nabízeny až dvě stovky lůžek intenzivní péče z Polska a desítky z Rakouska, Německa či Švýcarska, tak již nyní není tato nabídka v původním rozsahu aktuální,“ sdělil hejtman Martin Netolický, který poděkoval všem, kteří pomohli převozu pacientky. „Velký dík patří také zahraničním partnerům za vstřícnou a solidární nabídku, které si obzvlášť v této složité době velmi vážím,“ doplnil hejtman. (DoB) Ilustrační foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

 

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek