Podjatost v případě Opatovic

Region - 10. 03. 2021
Podjatost v případě Opatovic

 

PRAHA / PARDUBICE - Ministerstvo životního prostředí rozhodlo, že úředníci Pardubického kraje jsou ve vztahu k uhelné elektrárně Opatovice podjatí. Řízení o výjimce z nových emisních limitů se proto přesune na Krajský úřad Kraje Vysočina. Provozovatel elektrárny žádá o možnost vypouštět nadlimitní množství rtuti a oxidů dusíku. 

Zastupitelstvo Pardubického kraje v prosinci minulého roku schválilo usnesení, v němž nedoporučilo udělení výjimky pro elektrárnu Opatovice. Podle ministerstva samo vyjádření zastupitelů stav podjatosti nezpůsobilo, proto ministerstvo nejdříve námitku podjatosti ze strany kraje odmítlo. Ovšem když se vyjádřil proti výjimce pro Opatovice i hejtman Martin Netolický a zástupcem kraje v řízení proti udělení výjimky se stal jeden z krajských úředníků, ministr životního prostředí Richard Brabec rozhodnutí svého resortu během řízení o rozkladu přehodnotil. 

O výjimku z nových emisních limitů ve stejném kraji v současné době usiluje i uhelná elektrárna Chvaletice. I v tomto případě Ministerstvo životního prostředí shledalo, že jsou úředníci ve stavu systémové podjatosti, výjimku pak elektrárně udělili úředníci Olomouckého kraje. Nyní se čeká na rozhodnutí ministerstva, protože se ekologické organizace a obec Veltruby proti rozhodnutí kraje odvolaly.

Zastupitelé Pirátů minulý týden navrhli, aby se zastupitelstvo Pardubického kraje stejně jako v případě žádosti o výjimku pro elektrárnu Opatovice vyjádřilo i proti udělení výjimky pro elektrárnu Chvaletice. Většina krajských zastupitelů však tento návrh nepodpořila.

„Je paradoxní, že v případě Opatovic, které jsou hlavním zdrojem tepla pro Pardubice, je kraj tak přísný. Podobně kategorické rozhodnutí totiž neučinil ve věci chvaletické elektrárny, která je mnohem významnějším znečišťovatelem ovzduší,” podotkl k věci Jan Rovenský z Greenpeace. (zr) Foto: INTERNET

 

Mohlo by vás zajímat:

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury

Opatovická Romana

Opatovická Romana

Nová teplárenská turbína za 581 milionů korun nese ženské jméno

Cyklobusy jinak

Cyklobusy jinak

Do nové turistické sezóny vyjedou tři linky