Včetně Oskara a Síně slávy

Region - 31. 01. 2024
Včetně Oskara a Síně slávy

PARDUBICE - TECHNOhrátky a ZDRAVOhrátky – dva úspěšné projekty Pardubického kraje na podporu odborného a zdravotnického vzdělávání pro žáky základních škol – se už pomalu připravují na start letošní sezony. S tou loňskou se však definitivně rozloučily až v úterý 30. ledna. Na slavnostním setkání v sálu Jana Kašpara v budově Krajského úřadu Pardubického kraje se nejen bilancovaly oba skončené ročníky, ale současně byli vyhodnoceni nejúspěšnější účastníci doprovodných žákovských a studentských soutěží v roce 2023. Ze čtrnácti udělených cen jich pět zamířilo do škol na Orlickoústecku – z toho tři vítězné.

 

Mezi více než osmi desítkami hostů byli také náměstkyně hejtmana Pardubického kraje Michaela Matoušková a také další členové Rady Pardubického kraje – Josef Kozel, Miroslav Krčil a Alexandr Krejčíř. Úspěšné žáky a studenty doprovodili ředitelé a pedagogové z jejich škol, případně rodiče, nechyběli ani zástupci krajského odboru školství, profesních organizací, manažeři významných regionálních firem nebo partnerů obou projektů.

 

Velký zájem a Poláci v Králíkách

 

„Děkuji všem, kteří se podílejí na úspěšném průběhu projektů TECHNOhrátky a ZDRAVOhrátky – organizátorům, vedení středních odborných a základních škol a všem partnerům. Stejně jako v předešlých letech mě také loni potěšil obrovský zájem o účast ze strany školáků. Projekt je důležitý v tom, že na území kraje pomáhá vychovávat technicky schopné a odborně zdatné pracovníky, o které je na trhu práce v současnosti velký zájem. Věřím, že i v následujících letech budou oba projekty běžnou součástí života škol v Pardubickém kraji,“ zhodnotil ve svém vystoupení loňský, 11. ročník TECHNOhrátek radní pro školství Josef Kozel.

 

TECHNOhrátky dosud uspořádaly 136 akcí ve 26 středních odborných školách, prezentovaly 69 oborů a zapojily 17 432 žáků ze 127 základních škol. Loni absolvovaly dokonce speciální akci v SOU opravárenském Králíky za účasti stovky žáků výhradně ze škol z polského příhraničí.

 

„Zdravky“ rekordně táhly

 

Mimořádný zájem školáků o účast na akcích zaznamenal také 6. ročník ZDRAVOhrátek. Do čtyř loňských zastavení ZDRAVOhrátek se zapojil rekordní počet 315 školáků – víc už omezená kapacita zdravotnických škol neumožnila. Celkem jich projektem prošlo 1571 z 94 základních škol.

 

„V Pardubickém kraji podporujeme propojení středních zdravotnických škol s krajskými nemocnicemi a navázání užší spolupráce. Proto jsem ráda, že všechny čtyři školy připravily na ZDRAVOhrátkách úžasný program pro žáky ze základních škol. Bylo krásné sledovat naše budoucí studenty zdravotnických oborů v akci a jsem přesvědčena, že i zásluhou tohoto projektu se nám je podaří získat do našich nemocnic a sociálních zařízení,“ uvedla náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková.

 

„Technohrátkovský“ Oscar a otevření Síně slávy

 

Dvouhodinový program se už tradičně nesl v méně formální atmosféře. Vzpomínalo se na úsměvné zážitky z projektů, zaznívaly zajímavé i poučné ohlasy. Oceňovaní žáci a studenti se brzy zbavili ostychu a dělili se o své příběhy a popisovali nejen způsob, jakým využili své kreativní schopnosti, ale také životní plány. Zejména si však odnášeli atraktivní ceny v podobě jemné elektrotechniky, poukázek do e-shopů, knih, nářadí či společenských her. Ke společenskému programu jim skvěle koncertovala poprocková hudební skupina KidBeat z DDM Stonožka z Nové Paky složená převážně ze žáků sedmých a osmých tříd základní školy.

 

Už potřetí TECHNOhrátky udělovaly speciální cenu za nejvydařenější akci celého ročníku. Mezi patnácti seznamkami s řemesly získala za rok 2023 „technohrátkovského Oskara“ SOŠ a SOU obchodu a služeb Chrudim. Ocitla se tak v čestné společnosti OU Chroustovice a SOU opravárenské Králíky, které zvítězily v předcházejících letech.

 

Absolutní novinkou bylo otevření Síně slávy TECHNOhrátek. Jejím členem se může stát pouze osoba s mimořádnými a dlouhodobými zásluhami o rozvoj technického vzdělávání v Pardubickém kraji. Historicky prvním členem, jenž byl do Síně slávy uveden, se stal bývalý generální ředitel společnosti Bühler CZ Jiří Appeltauer.

 

V žákovských a studentských soutěžích o pořadí rozhodovalo ve dvou kategoriích hodnocení odborné poroty a také hlasování veřejnosti na facebookových profilech obou projektů.

 

Po „covidovém úspěchu“ v letech 2020 a 2021 se TECHNOhrátky vrátily v roce 2023 potřetí ke kutilské soutěži Řemeslo doma. Žáci základních i středních odborných škol mohli přihlásit jakékoliv dílo vlastnoručně vyrobené v domácích podmínkách ze železa, dřeva, plastu či textilu. Hodnotilo se 53 nejrůznějších příspěvků ze sedmnácti škol.

 

Úkolem studentů zdravotnických škol bylo natočit tříminutovou videoreportáž, která zajímavým způsobem představí jejich střední školu. Fantazii se meze nekladly – rozhodující byly nápady, vtip a celkové zpracování. Na Facebooku zhlédlo tyto snímky za čtyři týdny 10 000 zájemců.

 

Galerie vítězů

 

TECHNOhrátky, kutilská soutěž Řemeslo doma“ (ZŠ) – porota: 1. Arnošt Protivánek (ZŠ Městečko Trnávka) – Kovová růže, 2. Klára Štraufová (ZŠ Jindřicha Pravečka Výprachtice) – Domeček malé čarodějky + Bořek Hanus (ZŠ a MŠ Rosice) – Hammer, 3. Vojtěch Mikulecký (ZŠ bratří Čapků Ústí nad Orlicí) – Ptačí budka; Facebook: Matěj Mastík (ZŠ Habrmanova Česká Třebová) – Dřevěná sesle se státním znakem.

 

TECHNOhrátky, kutilská soutěž Řemeslo doma“ (SOŠ)“ – porota: 1. Ondřej Bíža (SOU zemědělské Chvaletice) – Traktor, 2. Tadeáš Panchártek (SPŠ stavební Pardubice) – Kovaný koš na deštníky, 3. Matěj Trávníček (SOU Svitavy) – Vlečka + Filip Pechar (SOŠ a SOU technické Třemošnice) – Sada stahováků; Facebook: Darja Shevchuk (SŠ gastronomická a technická Žamberk) – Truhla z perníku.

 

ZDRAVOhrátky, videosoutěž „Představ svou školu“ – porota: 1. VOŠ a SŠZS Ústí nad Orlicí (Jakub Zrzavý, Nela Kirková, Alena Kaczyńská), 2. SŠZS Chrudim (Kateřina Horká), 3. SZŠ Pardubice (Tadeáš Radiměř, Artur Mrňávek, Andrii Mikheiev); Facebook: SZŠ Svitavy (Sabina Kubešová, Karolína Kalasová, Alexandra Balašová).

 

Více informací o projektu TECHNOhrátky na www.klickevzdelani.cz/technohratky.

(VZ) Foto: VLADIMÍR ZEMÁNEK (Na snímku jeden z výrobků účastníka TECHNOhrátek – dřevěná sesle se státním znakem, vyrobená Matějem Masíkem)

Mohlo by vás zajímat:

Eliminovat překvapení

Eliminovat překvapení

Již nyní se řidiči Správy a údržby silnic Pardubického kraje připravují na další zimní údržbu

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024