U nás a na Britských ostrovech

Region - 01. 02. 2024
U nás a na Britských ostrovech

PARDUBICE - Soutěž středoškoláků s názvem Chemiklání letos opět propojí Univerzitu Pardubice s celosvětově známými univerzitami na Britských ostrovech. Anglickou variantu klání o nejlepší řešitele chemických úloh uspořádají organizátoři také na univerzitách v Cambridgi a v Oxfordu.

 

Na Univerzitu Pardubice a její Fakultu chemicko-technologickou zamíří v pondělí 5. února více než 300 žáků středních škol z celé České republiky a ze Slovenska. Nejvzdálenější soutěžní tým přijede do Pardubic až z Košic. Na obou univerzitách ve Velké Británii se o pět dní později utká nad zadáním dokonce 500 studentů.

 

„Letošní Chemiklání bude rekordní v počtu účastníků. Počítáme, že pokoříme hranici 500 studentů, kteří se sjedou soutěžit na University of Cambridge a University of Oxford. Je skvělé, že koncept z české univerzity zaujal i na takto prestižních vysokých školách,“ říká zakladatel a organizátor soutěže Jan Hrubeš, absolvent Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice.

 

Studentské týmy budou v časovém limitu řešit až 60 úloh z různých oblastí chemie. Soutěž učí zájemce o chemii aplikovat chemické poznatky v nových situacích, proto je během řešení úloh možné používat literaturu. Chemiklání odstartuje v prostorách Fakulty chemicko-technologické v 10 hodin. Vyhlášení výsledků pořadatelé plánují ve 14 hodin v aule Univerzity Pardubice.

 

„Velký zájem o soutěž vedení fakulty těší, protože u mladé generace chceme dlouhodobě podporovat zájem o vědu a chemii zvlášť. Věřím, že mnozí z nadaných soutěžících se k nám po maturitě vrátí, aby započali studium na naší fakultě,“ uvedl Petr Němec, děkan Fakulty chemicko-technologické, která dlouhodobě nabízí talentovaným soutěžícím příslib mimořádného stipendia v prvním ročníku, pokud se stanou jejími studenty.

 

 

Soutěž každoročně spolu s Fakultou chemicko-technologickou Univerzity Pardubice a spolkem Alumni scientie bohemicae vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Letos je partnerem i pardubická firma Explosia a.s. (MaM) Ilustrační foto: ARCHIV UPCE

 

Mohlo by vás zajímat:

Eliminovat překvapení

Eliminovat překvapení

Již nyní se řidiči Správy a údržby silnic Pardubického kraje připravují na další zimní údržbu

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024