Plán ministerstva je rizikový

Region - 02. 02. 2024
Plán ministerstva je rizikový

PARDUBICE - Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal s prezidentem Hospodářské komory ČR Zdeňkem Zajíčkem. Řeč byla mimo jiné o fungování krajské tripartity, spolupráci kraje a krajské hospodářské komory, digitalizaci stavebního řízení, aktuální hospodářské situaci v regionu či o systému duálního vzdělávání.

 

„Naše komunikace s krajskou hospodářskou komorou bez ohledu na to, kdo byl v jejím čele, byla vždy velmi aktivní. V letošním roce jsme se domluvili, že v rámci krajské tripartity budeme chtít více zapojit její členy do návrhů na úpravu oborové skladby v rámci našich středních škol. Chceme, aby měla tato platforma možnost se k jednotlivým návrhům vyjádřit předtím, než budou projednávány na úrovni krajské rady. Chceme znát názor hospodářské komory na to, jak daný obor může pomoci trhu práce a zda vůbec trh práce má o konkrétní obor v dané lokalitě zájem. Zároveň chceme dál debatovat o aplikaci prvků duálního systému vzdělávání, jelikož na celostátní úrovni není tento způsob vzdělávání ukotven. V našich krajských podmínkách se o to snažíme vždy na základě spolupráce konkrétní školy a konkrétního podniku,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

 

Řeč byla také o digitalizaci stavebního řízení či o fungování stavebních úřadů a metodické činnosti krajského stavebního úřadu. „Aktuální plán Ministerstva pro místní rozvoj je z mého pohledu obrovským rizikem pro fungování celého stavebního řízení. Osobně jsem přesvědčený, že se znalostí aktuálního stavu příprav není záměr státu zvládnutelný. Jedním z problémů je například neexistence sjednoceného datového fondu pro všechny uživatele. Problémů je však mnohem více,“ řekl hejtman Martin Netolický.

 

Prezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Zajíček hovořil s hejtmanem také o aktuální hospodářské situaci, podpoře strategických investic, podpoře bydlení, datové infrastruktuře, ale také o aktuálních potřebách trhu práce. Podle Zdeňka Zajíčka je důležité zmobilizovat český trh práce a zajistit usnadnění vstupu zahraničních pracovníků, bez kterých se již některé segmenty neobejdou. (DoB) Foto: Pk

 

Mohlo by vás zajímat:

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu

Sobotu zpestří muzejní vycházka za ptačími zpěváky

Vznikla nová soutěž

Vznikla nová soutěž

Zdravotní sestry si zaslouží poděkování

Eliminovat překvapení

Eliminovat překvapení

Již nyní se řidiči Správy a údržby silnic Pardubického kraje připravují na další zimní údržbu

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný