Rychlá pomoc v krizi

Region - 07. 02. 2024
Rychlá pomoc v krizi

PARDUBICKO - Od počátku roku 2024 nově působí v Pardubickém kraji krizový intervent. Tato pozice je součástí odborného sociálního poradenství Poradny pro rodinu Pardubického kraje a jedná se o rychlou pomoc „teď a tady“ v krizových situacích.  Na webových stránkách Poradny pro rodinu ji definuje odkaz RYCHLÁ POMOC V KRIZI. 

 

„Všichni víme o nedostatku psychiatrů a psychologů.  Objednací lhůty bývají často velmi dlouhé a problém v rodině může nebezpečně narůstat. V krajské Poradně pro rodinu se snaží hledat řešení, která budou předcházet ohrožení dětí a rodin, a toto je jedním z nich,“ řekl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola, do jehož kompetence poradna spadá.

 

Pomoc v krizi není klasickou krizovou linkou

 

V prvním měsíci využilo této rychlé pomoci v krizových situacích celkem 11 klientů, a to zpravidla prostřednictvím rychlého odkazu na webových stránkách RYCHLÁ POMOC V KRIZI. Krizového interventa kontaktovali klienti nejprve telefonicky a následně poté si s ním domluvili osobní schůzku v prostorách některé z poboček Poradny pro rodinu Pardubického kraje (Pardubice, Chrudim, Ústí nad Orlicí, Svitavy).  „Krizová intervence v tomto pojetí není klasickou telefonickou krizovou linkou, nýbrž krizovým poradenstvím preferujícím osobní setkání. Klienti vítají možnost osobní konzultace ve spádovém okolí svého bydliště a využívají možnosti promluvit si o svých problémech v době, kdy je nejvíce tíží. Jedná se o široké spektrum problémů, od změny životních podmínek, přes domácí násilí až po úmrtí blízké osoby. Úlohou krizového interventa je pomoci člověku zorientovat se v aktuální tíživé situaci, případně vysvětlit, co, jak a proč se bude dít dál, pomoci mu řešit jeho akutní právě probíhající krizi,“ vysvětlila ředitelka poradny Petra Lášková.

 

Krizová intervence je bezplatná a krizový intervent je vázán mlčenlivostí. Lidé jej mohou kontaktovat každý pracovní den od 8 do 18 hodin. V případě, že zanechají na tel. č. 724 112 065 vzkaz, či se z jakéhokoliv důvodu nedovolají (prozvonění, zmeškaný hovor), bude je v nejbližší době krizový intervent kontaktovat sám zpětně. V současné době krizový intervent dojíždí za svými klienty do poboček Poradny pro rodinu (Svitavy, Pardubice, Ústí nad Orlicí, Chrudim), ale v budoucnu je žádoucí, aby jeho rozsah poskytování pomoci byl širší a mohl se se svými klienty setkávat i mimo pracoviště poradny po celém Pardubickém kraji.

 

Schůzka do týdne

 

Podstatou krizové intervence je poskytnout psychosociální pomoc v krizi v co možná nejkratším časovém úseku, proto se krizový intervent snaží domluvit s volajícím osobní kontakt do jednoho týdne. Dle závažnosti problému je poskytována krizová intervence v rozsahu jednoho až šesti setkání. Poté se klient ve své tíživé situaci orientuje a zvládá ji řešit sám, popř. je nasměrován na další odborná pracoviště, neziskové organizace, soc. pracovníky obcí, psychoterapeuty a podobně.  (zun)  Ilustrační foto: Pk – Fotobanka Pexels

 

Mohlo by vás zajímat:

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu

Sobotu zpestří muzejní vycházka za ptačími zpěváky

Vznikla nová soutěž

Vznikla nová soutěž

Zdravotní sestry si zaslouží poděkování

Eliminovat překvapení

Eliminovat překvapení

Již nyní se řidiči Správy a údržby silnic Pardubického kraje připravují na další zimní údržbu

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný