Co stát zatím nehradí

Region - 08. 02. 2024
Co stát zatím nehradí

VESKÁ - Pardubický kraj pokračuje v úpravách v areálu Dětského centra, do kterého přijel hejtman Martin Netolický. Ke konci roku se zde podařilo dokončit dvě důležité investice. Tou první je zateplení objektu, který slouží pro zdravotní a sociální služby, druhou pak úprava posledního neopraveného křídla hlavní budovy v prvním patře. Řeč byla také o legislativním ukotvení zdravotní respitní péče a o změnách úhrad zdravotní péče v dětských centrech.

 

„Dlouhodobě s paní ředitelkou Tauberovou upozorňujeme na nutnost změny úhrad v rámci dětských center. Veškerá zdravotní péče je v těchto zařízeních stále řešena mimo úhrady zdravotních pojišťoven, a to i přesto, že dětská centra poskytují specializovanou a kvalitní zdravotní péči. Je to pobytová i ambulantní péče o děti s život limitujícím a život ohrožujícím onemocněním, kdy ve spolupráci s rodinami dětem zajišťuje centrum kromě náročné ošetřovatelské péče a lékařského dohledu například i intenzivní fyzioterapii, bazální stimulaci, péči speciálního pedagoga a další aktivity, které zkvalitní život těchto nevyléčitelně nemocných dětí. Bonusem je i potřebný oddych rodičů, kteří se jinak o dítě starají doma. Během pobytu dítěte v centru mají možnost načerpat nové síly, věnovat se chvilku sami sobě a zejména strávit čas se svými dalšími dětmi. Naším cílem je legislativní ukotvení zdravotní respitní péče, neboť tento typ péče není ani pro děti ani pro dospělé dosud uveden v legislativě. Rodiny, které dlouhodobě intenzivně doma pečují o ležícího těžce nemocného člena rodiny, by tak dostaly možnost si odpočinout od velmi náročné péče. V současné době existuje bohužel určitá šedá zóna, kdy tento typ péče je v zájmu potřeb nemocných i jejich pečovatelů ve zdravotnických zařízeních poskytován, i když formálně neexistuje. V oblasti sociálních služeb přitom odlehčovací péče funguje dobře podle zákona o sociálních službách,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

 

Podle ředitelky Dětského centra Veská Markéty Tauberové by měla být novela zákona o zdravotních službách předložena již v průběhu letošního roku. „Podle vládního návrhu by rodiny mohly odlehčovací pobyty využít celkem až na 60 dní za rok. Z toho 14 dní by hradily zdravotní pojišťovny. Pevně věřím, že nyní jsme nejblíže schválení tohoto návrhu za celou dobu, kdy o tom hovoříme. Naše centrum funguje v tomto ohledu jako pilotní projekt, který ale není financován státem, ale naším zřizovatelem, tedy Pardubickým krajem. Pokud vše půjde podle plánu, tak očekáváme, že by účinnost novely měla být od ledna 2025,“ řekla Markéta Tauberová.

 

Rozsah možného poskytování zdravotní odlehčovací péče v Česku zmapoval Ústav zdravotnických informací a statistiky. „Celkový počet pacientů vyžadujících vysoce intenzivní ošetřovatelskou péči v domácím prostředí v čase postupně narůstá: od roku 2016, kdy jich bylo 7 700, až k 9 972 v roce 2022. Cca 5 300 těchto pacientů vyžaduje dlouhodobou péči delší než rok a cca 2 000 potom péči delší než tři roky. Dalších cca 320 pacientů je dlouhodoběji léčeno v domácím prostředí s využitím domácí umělé plicní ventilace,“ uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek v rámci kulatého stolu, který se uskutečnil na konci listopadu loňského roku v Poslanecké sněmovně. (DoB)  Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek