Snadno, rychle a elektronicky

Region - 09. 02. 2024
Snadno, rychle a elektronicky

PARDUBICE - Pardubický kraj každoročně finančně podporuje zdejší obce, spolky, sportovní kluby a další organizace v jejich činnosti. Pomáhá jim s každodenním provozem, opravami i novými projekty z mnoha oblastí, od kultury a sportu až po ochranu životů a zdraví. Aby žadatelům usnadnil práci a odstranil zbytečné papírování, spustil kraj nový Dotační portál. Díky němu lze vše vyřídit on-line z pohodlí domova.

 

Web https://dotace.pardubickykraj.cz má za sebou první ostrou zkoušku, ve které obstál. „Od prosince 2023 do ledna 2024 bylo v prvním a druhém kole podáno téměř 1500 žádostí o finanční podporu přesahující 200 milionů korun. Je to více než v minulých letech a mám radost, že start se podařil. Nový portál odstranil zbytečnou administrativu a umožnil žadatelům všechny dokumenty spojené s podáním žádosti o dotaci předat úřadu elektronicky, bez nutnosti něco posílat poštou či osobně chodit na úřad. Lidé také mohou vidět stav žádosti, a zda se jí už věnuje pověřený úředník, mají tedy lepší přehled o celém procesu. Žádosti standardně putovaly k dalšímu vyhodnocení a již jsme o některých jednali na radě, o dalších rozhodne v únoru zastupitelstvo,“ uvedl ke startu Dotačního portálu hejtman Martin Netolický.

 

Z téměř 1500 žádostí dorazila většina v pořádku, pouze několik desítek nesplnilo formální požadavky a muselo být po kontrole v souladu s pravidly vyřazeno. Zaměstnanci krajského úřadu byli s žadateli v kontaktu a mnoho z nich podalo doplněné dokumenty ve lhůtě znovu. „Snažili jsme se nejenom lidem radit, ale zároveň jsme od nich sbírali zpětnou vazbu. Některým žadatelům nevyhovovalo, že pro registraci a přihlašování je využívána Identita občana, ale to je dané zákonem a musíme mít jistotu, že komunikujeme s důkladně ověřeným žadatelem, abychom mu mohli poskytnout finance z veřejných zdrojů. Se startem portálu jsem spokojený a těším se na jeho další rozvoj. Je to jeden z nástrojů, kterým přímo pomáháme obcím i občanům. Nejenomže poskytujeme finanční pomoc do regionu, ale také zjednodušujeme a elektronizujeme celý proces podání,“ dodal krajský radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.

 

Další náročná zkouška pro Dotační portál začne již za pár týdnů, během března a dubna Pardubický kraj vypíše například příjem žádostí na podporu sboru dobrovolných hasičů. Kompletní seznam aktuálních dotací najdete vždy na adrese https://dotace.pardubickykraj.cz.

 

V jakých oblastech eviduje Pardubický kraj nejvíce žádostí?

 

•             Sport/535

•             Kultura a památková péče/392

•             Sociální oblast/165

•             Životní prostředí/109

•             Regionální rozvoj, podnikání/74

•             Cestovní ruch/69

•             Zdravotnictví/68

 

(MiV) Ilustrační foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek