O společných projektech

Region - 16. 02. 2024
O společných projektech

PARDUBICE - Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal s pardubickým primátorem Janem Nadrchalem o společných projektech obou samospráv. Jedním z nich je další rozvoj pardubického letiště, ve kterém je kraj menšinovým akcionářem. Řeč byla také o opravách dvou klíčových mostů v centru města či parkování u Pardubické nemocnice.

 

„Ač se to na první pohled nemusí zdát, tak jsme v krajském městě velmi významným investorem. Na konci února otevřeme pavilon s centrálním urgentním příjmem za téměř dvě miliardy korun. V loňském roce jsme otevřeli nové sídlo krajské Gočárovy galerie ve Winternitzových automatických mlýnech. Navíc připravujeme vybudování Pardubického inovačního centra v ulici Ke Tvrzi, kde se nyní nachází dětský domov, který chceme transformovat ze stávajícího modelu do menších rodinných skupin. Vedle toho průběžně investujeme do našich středních škol či dopravní infrastruktury. V letošním roce zahájíme opravu Wonkova mostu za 151 milionů korun, což je jedna z akcí, kterou úzce s městem koordinujeme, a to i s ohledem na stav mostu na ulici kpt. Bartoše, který je v majetku města a je na něm omezena doprava do jednoho pruhu na světelnou signalizaci. Přes Wonkův most projede za den 20 tisíc vozidel, a proto je oprava naplánována tak, aby byl průjezdný vždy alespoň jeden pruh v každém směru,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

 

Situaci kolem mostu kapitána Bartoše přiblížil pardubický primátor Jan Nadrchal: „Očekáváme, že od července letošního roku až do května 2025 bude probíhat projekční činnost a od května 2025 až do dubna 2027 by mělo dojít k samotné realizaci stavby nového mostu.”

 

S hejtmanem Netolickým hovořil primátor Nadrchal také o dalším rozvoji pardubického letiště. V rámci společnosti EBA je město Pardubice většinovým akcionářem. „Shodujeme se na tom, že pro další rozvoj letiště je nezbytné dobudovat druhé patro, které je nyní prázdné. Díky této investici bychom měli být schopni zvýšit komfort pro cestující, ale také přepravní kapacitu, což je s ohledem na zvyšující se počet odbavených cestujících potřebné,“ sdělil primátor Nadrchal, který si zároveň s hejtmanem potvrdil zájem na finalizaci spolupráce se soukromým investorem, který má zájem o vybudování hangáru pro opravy i údržbu letadel. (DoB) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu

Sobotu zpestří muzejní vycházka za ptačími zpěváky

Vznikla nová soutěž

Vznikla nová soutěž

Zdravotní sestry si zaslouží poděkování