Jako jeden z prvních v republice

Region - 21. 02. 2024
Jako jeden z prvních v republice

PARDUBICE - Od poloviny února nemusíte na Krajský úřad Pardubického kraje s klasickým občanským průkazem. Pokud jste fanoušci digitalizace, můžete známou plastovou kartičku nechat doma a na jednání s úředníky jít jen s mobilem, ve kterém máte nainstalovanou aplikaci eDoklady.

 

Krajský úřad minulý týden dokončil interní testování a s velkým předstihem zájemcům umožní identifikaci přes mobilní telefon. „Měli jsme termín do 1. července letošního roku, ale nakonec jsme zavedení systému zvládli již v polovině února. V současné době má 128 našich zaměstnanců aktivovanou licenci a mohou identifikovat občany pomocí aplikace eDoklady. Využít ji můžete nejenom na Czech POINTu, matrice, ale i v dalších agendách. Jsem velice rád, že se vše podařilo zařídit tak rychle. Občanka v mobilu je alternativou k té klasické, v žádném případě ji nenahrazuje a na úřad můžete samozřejmě stále přijít i s klasickým dokladem. Jsem rád, že se opět o kousek posouváme v digitalizaci státní správy,“ vysvětluje krajský radní pro digitalizaci a e-Goverment Alexandr Krejčíř.

 

A proč si vlastně aplikaci eDoklady stahovat do svého chytrého mobilu? Díky ní můžete shromáždit všechny údaje z klasického dokladu ve svém zařízení a mít také kontrolu nad tím, kdo je vidí. Například při ověřování věku již nebudete muset ověřovateli poskytovat více údajů, než je nezbytně nutné.

 

„Jedním z benefitů eDokladů je i to, že veškeré údaje jsou uložené zašifrované a nelze je falšovat. Kromě klasického PINu je možné si například nastavit i přihlášení otiskem prstu. V případě ztráty nebo krádeže telefonu lze v Portálu občana odpojit aplikaci a nikdo se do ní nedostane. Těší mě, že náš krajský úřad je jedním z prvních v republice, který občanům tuto možnost nabízí. Koresponduje to i s našimi dalšími snahami v oblasti digitalizace a elektronizace. Například jsme nedávno spustili Dotační portál, kde díky Identitě občana lze z domova žádat o krajské dotace a není nutné chodit na úřad osobně nebo něco posílat poštou,“ dodává hejtman Martin Netolický.

 

Více o aplikaci eDoklady najdete na https://edoklady.gov.cz/

(MiV) Ilustrační foto: Pk

 

Mohlo by vás zajímat:

Eliminovat překvapení

Eliminovat překvapení

Již nyní se řidiči Správy a údržby silnic Pardubického kraje připravují na další zimní údržbu

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024