Jako jeden z prvních v republice

Region - 21. 02. 2024
Jako jeden z prvních v republice

PARDUBICE - Od poloviny února nemusíte na Krajský úřad Pardubického kraje s klasickým občanským průkazem. Pokud jste fanoušci digitalizace, můžete známou plastovou kartičku nechat doma a na jednání s úředníky jít jen s mobilem, ve kterém máte nainstalovanou aplikaci eDoklady.

 

Krajský úřad minulý týden dokončil interní testování a s velkým předstihem zájemcům umožní identifikaci přes mobilní telefon. „Měli jsme termín do 1. července letošního roku, ale nakonec jsme zavedení systému zvládli již v polovině února. V současné době má 128 našich zaměstnanců aktivovanou licenci a mohou identifikovat občany pomocí aplikace eDoklady. Využít ji můžete nejenom na Czech POINTu, matrice, ale i v dalších agendách. Jsem velice rád, že se vše podařilo zařídit tak rychle. Občanka v mobilu je alternativou k té klasické, v žádném případě ji nenahrazuje a na úřad můžete samozřejmě stále přijít i s klasickým dokladem. Jsem rád, že se opět o kousek posouváme v digitalizaci státní správy,“ vysvětluje krajský radní pro digitalizaci a e-Goverment Alexandr Krejčíř.

 

A proč si vlastně aplikaci eDoklady stahovat do svého chytrého mobilu? Díky ní můžete shromáždit všechny údaje z klasického dokladu ve svém zařízení a mít také kontrolu nad tím, kdo je vidí. Například při ověřování věku již nebudete muset ověřovateli poskytovat více údajů, než je nezbytně nutné.

 

„Jedním z benefitů eDokladů je i to, že veškeré údaje jsou uložené zašifrované a nelze je falšovat. Kromě klasického PINu je možné si například nastavit i přihlášení otiskem prstu. V případě ztráty nebo krádeže telefonu lze v Portálu občana odpojit aplikaci a nikdo se do ní nedostane. Těší mě, že náš krajský úřad je jedním z prvních v republice, který občanům tuto možnost nabízí. Koresponduje to i s našimi dalšími snahami v oblasti digitalizace a elektronizace. Například jsme nedávno spustili Dotační portál, kde díky Identitě občana lze z domova žádat o krajské dotace a není nutné chodit na úřad osobně nebo něco posílat poštou,“ dodává hejtman Martin Netolický.

 

Více o aplikaci eDoklady najdete na https://edoklady.gov.cz/

(MiV) Ilustrační foto: Pk

 

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek