Lépe ochránit archeologické nálezy

Region - 23. 02. 2024
Lépe ochránit archeologické nálezy

PARDUBICE / PRAHA - Zákonodárná iniciativa Pardubického kraje na lepší ochranu archeologických nálezů se stala součástí vládní novely Památkového zákona. Začátkem února prošla úspěšně prvním čtením v Parlamentu České republiky.

 

„Podstatou naší zákonodárné iniciativy je to, aby kraje mohly dohlížet na archeologické nálezy od jejich vyzvednutí, v průběhu zpracování, až do odevzdání muzeu. Ze zákona se jedná o majetek kraje, který ale nemůžeme v tříleté lhůtě během jeho odborného zpracování nijak zkontrolovat. A bohužel jsme s některými soukromými zpracovateli neměli úplně pozitivní zkušenosti. Proto vítám, že se věcná podstata našeho návrhu stala součástí vládní novely a máme naději na zlepšení situace,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro kulturu a investice Roman Línek

 

Pardubický kraj je vůči nálezcům náhodných archeologických nálezů vstřícný. U významných nálezů jim poskytuje nad rámec zákona ještě odměnu samosprávy. Například v roce 2022 byl nálezce 189 stříbrných mincí z Bělečka odměněn 60tisícovým darem. V roce 2023 získal nálezce 7000 zlatých a stříbrných mincí z Vysoké u Jevíčka odměnu 560 tisíc korun a nálezce penězokazecké dílny z 15. století z hradu Strádov u Nasavrk odměnu 10 tisíc korun.

 

Na památky je letos alokováno více finančních prostředků

 

V loňském roce Pardubický kraj poskytl 121 dotací na obnovu kulturních památek v celkové výši 24,45 milionů korun a 35 dotací na obnovu objektů památkového charakteru v celkové výši 1,77 milionu korun. „V letošním roce je na tuto oblast určeno přibližně 30 milionů korun,“ uvedl Roman Línek, který Radě kraje předložil plnění krajské koncepce památkové péče.

 

Pardubický kraj revitalizuje i památky ve svém vlastnictví. Je to například dělostřelecká tvrz Bouda, hrad Rychmburk, Zámek Pardubice, Automatické mlýny, budova Krajské knihovny nebo Dům U Jonáše v Pardubicích. Na největší projekty byly využity dotace z evropských fondů.

 

Mimořádné dotace nebo pomoc se spolufinancováním z evropských fondů získali od Pardubického kraje v minulých letech i další vlastníci památek. Příkladem je Larischova vila Československé obce legionářské, hrad Cimburk Městečka Trnávky, bývalá Schindlerova továrna v Brněnci nadačního fondu Archa, nebo Poutní areál Hora Matky Boží u Králík královéhradecké diecéze a další.  (zun)  Ilustrační foto: TOMÁŠ KUBELKA

 

Mohlo by vás zajímat:

Eliminovat překvapení

Eliminovat překvapení

Již nyní se řidiči Správy a údržby silnic Pardubického kraje připravují na další zimní údržbu

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024