Výkyvy teplot silnicím nesvědčí

Region - 25. 02. 2024
Výkyvy teplot silnicím nesvědčí

PARDUBICKO - Více než měsíc zbývá silničářům ze Správy a údržby silnic Pardubického kraje do konce zimní údržby. Letošek je zatím finančně náročný, a to zejména kvůli výkyvům počasí v prosinci a lednu. Střídání teplot nesvědčí ani stavu silnic.

 

Na silnicích II. a III. třídy ve správě Pardubického kraje k 21. únoru 2024 proběhly práce zimní údržby v objemu téměř 69 milionů korun a spotřeba soli dosáhla skoro 6445 tun. Vloni za stejné období to přitom bylo 53,5 milionu a 4530 tun. „Průběh tohoto zimního období je velmi nestandardní s velkými extrémy. Až do poloviny listopadu o sobě zima nedala vědět, ale pak přišlo citelné ochlazení s výrazným spadem sněhu. Zimní počasí se sněžením a častou tvorbou sněhových jazyků skončilo s příchodem Vánoc. Prudké oteplení ve dnech 24. a 25. prosince a silný vítr způsobily četné polomy stromů s nutností řešení následků škod,“ uvedl ředitel Správy a údržby silnic Zdeněk Vašák.

 

Nejnáročnější byl pro silničáře prosinec, naopak zatím nejklidnějším měsícem byl únor. „Kromě tradičních výjezdů kvůli sněhu a náledí jsme řešili i krátkodobě zatopené silnice, zejména v okolí Labe a na některých tocích na Chrudimsku. Po otevření zaplavených úseků bylo nutné opravit škody na systémech odvodnění, příkopech a propustcích. Komplikované bylo zejména odstraňování naplavených kmenů na pilířích mostů přímo v Labi. Na mostě v Kuněticích trvalo několik dní, a to za účasti speciální techniky hasičů s potápěčskou a lezeckou výbavou,“ řekl Vašák.

 

Novinkou současné zimní sezony je použití posypové nástavby umožňující větší poměr aplikace rozmrazovacího postřiku k podílu suché posypové soli. „Efektem by měla být nejen rychlejší účinnost s minimem odletu zrn soli mimo povrch komunikace, ale i úspora aplikovaného materiálu a jeho delší trvanlivost na jejím povrchu. V České republice se první nástavby tohoto typu objevují na vybraných dálničních úsecích a například také u kolegů v Plzeňském a Jihomoravském kraji. V podmínkách našeho kraje ověřujeme na dvou vozidlech na našich střediscích Pardubice a Chrudim,“ dodal Vašák. Silničáři v zimním období provádějí lokální opravy studenou balenou směsí, s většími opravami se vyčkává. První by měly zahájit výrobu od poloviny března.

 

Investice do silnic letos budou rekordní

 

Letošní rok bude z hlediska investic na silnicích v Pardubickém kraji rekordní. Do jejich staveb, oprav a modernizací půjdou investice ve výši téměř tří miliard korun. „V plánu jsou opravy důležitých mostů, modernizace klíčových komunikací II. a III. třídy i dokončení dvou důležitých dálničních přivaděčů – Rokytno a Dašice, a to ve třetím čtvrtletí letošního roku. Celkově je schválený plán ambiciózní. V částce 2,8 miliardy korun jsou zahrnuty nejen peníze z krajského rozpočtu, ale i z Integrovaného regionálního operačního programu a Státního fondu dopravní infrastruktury,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za oblast dopravy Michal Kortyš.

 

V novém roce pokračuje aktualizace webu doprava.pardubickykraj.cz, na kterém do zahájení stavební sezóny najdete základní informace k jednotlivým realizovaným i plánovaným projektům a v případě těch větších i infoleták s dalšími důležitými údaji. Pomocí jednoduchých filtrů můžete projekty vytřídit podle stupně realizace, datu zahájení, typu komunikace i částky. Novinkou na webu je doplnění kompletních částek za jednotlivé stavební akce, přidání cen s DPH pro snazší orientaci veřejnosti i zveřejnění plánovaných oprav na železnici. (MiV) Foto: SÚS Pk (Na snímku padlý strom před sypačem poblíž Předhradí)

 

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek