Nechtějí nic podcenit

Region - 06. 03. 2024
Nechtějí nic podcenit

PARDUBICE / BOLETICE - Týden intenzivního únorového výcviku absolvovali vojáci ze zásobovací roty aktivní zálohy
141. zásobovacího praporu. Strávili několik dní v pardubické posádce, následně odjeli společně s 3. zásobovací rotou do Vojenského újezdu Boletice, kde na ně čekal pestrý program, který si pro ně připravili instruktoři ze 14. pluku logistické podpory. Ti byli s jejich výkony a nasazením nadmíru spokojeni, jako už je tomu u pardubických záložníků pravidlem.

 

Počasí vojákům příliš nepřálo. Téměř po celý týden pršelo a foukal silný vítr, což jsou pro výcvik skoro nejhorší možné podmínky. Nejde tolik o hledisko komfortu, na těžké podmínky musí být vojáci zvyklí, ale špatné počasí může zkomplikovat jinak do detailu naplánovaný průběh cvičení. Na druhou stranu se toho dá i využít.

 

„Na Boleticích si vojáci prošli taktickou přípravou za deště, výzvou bylo i řízení s Tatrou T-815 v rozbahněném terénu. Vojáci z povolání jsou na řízení v takových podmínkách zvyklí, aktivní záložníci se s tím však zase tak často nepotkají. Kromě toho si zopakovali práci a orientaci s mapou a procvičili své střelecké dovednosti při denních i nočních střelbách jak s útočnou puškou, tak s pistolí. Se začátkem roku začalo na útvarech přezbrojování na nový typ pistole CZ P-10 C, proto je nutné, aby se s novým typem ruční zbraně sžili,“ nastínil průběh cvičení kapitán Vladimír Procházka, náčelník skupiny přípravy aktivní zálohy.

 

Praktickému výcviku předcházela teoretická část, kdy si vojáci v Pardubicích prošli dílenské prostory a odborná pracoviště. „Musím ocenit nasazení, s jakým naši záložníci celé cvičení absolvovali. Je vidět, že vojenský výcvik pro ně představuje zpestření k běžnému civilnímu životu, a to se odráží v tom, jak zodpovědně a aktivně ke své úloze vojáka v aktivní záloze přistupují,“ řekl praporčík Michal Šolta, instruktor výcviku.

 

Od roku 2017 disponuje 14. pluk logistické podpory zásobovací rotou aktivních záloh u 141. zásobovacího praporu v Pardubicích a četou oprav přepravní techniky u 142. praporu oprav v Klatovech. Při ohrožení státu nebo za válečného stavu jsou vojáci v aktivní záloze využíváni k doplnění ozbrojených sil, v míru pomáhají například při živelních katastrofách. (DeP) Foto: (DeP)

Mohlo by vás zajímat:

Exit 91

Exit 91

Prozkoumali 91 kilometrů a to nejlepší teď vystavují v muzeu 

Těší se na návštěvníky

Těší se na návštěvníky

Hrad Rychmburk je už po zimě připravený, čeká na turisty

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace