Tomáš Rybička maluje hlavou

Region - 08. 03. 2024
Tomáš Rybička maluje hlavou

PARDUBICE - Neobyčejný malíř Tomáš Rybička žije od narození s těžkým motorickým postižením. Nemůže chodit ani mluvit, přesto se svým hendikepem kreativně pracuje. S nadhledem, někdy až tvrdohlavě, hledá i malé kroky k tomu, aby se v životě mohl realizovat a smysluplně žít. Před dvaceti lety začal v Hamzově léčebně v Košumberku malovat štětcem v hlavovém držáku. Další z jeho výstav obrazů byla tento týden zahájena ve foyer sálu Jana Kašpara v budově Krajského úřadu Pardubického kraje. Potrvá do konce dubna.

 

„Obrazy Tomáše Rybičky jsou skvělé nejen svou obdivuhodnou technikou, ale také vyjádřením emocí autora. Dávají nám všem naději, že s pomocí druhých můžeme zvládnout i mnoho velmi těžkých situací. Ukazují také, že je dobré hledat svůj talent a rozvíjet ho. Rád bych pozval všechny zájemce, aby se přišli podívat na tyto mimořádné obrazy,“ řekl patron výstavy Pavel Šotola, radní kraje pro sociální péči a neziskový sektor.

 

Tomáš pohledem očí vybírá štětce a také barvy. Ty mu asistent dává na paletu. Malíř si je pak sám nabírá i míchá a nanáší na plátno držené asistentem. Tahy jeho štětce po plátně jsou nenapodobitelné. Každý bod na plátně je vydřen silou jeho vůle. V posledních letech je jeho asistentkou v Domově pod hradem Žampach paní Markéta Novotná.

 

Společně připravili pro výstavu v Pardubicích krátký pozdrav, který za Tomáše namluvil náhradní hlas podle jeho výběru.

 

Měl již hodně výstav, v Letohradě, Žamberku, Žampachu, Košumberku, Soběslavi, Svitavách, Pardubicích v kavárně Slunečnice, v Brně či dokonce v Praze v parlamentu. Vystavoval i několikrát v rámci společných výstav, například na Kampě v Sovových mlýnech. Pelhřimovským Muzeem kuriozit byl vybrán a zapsán do České knihy rekordů jako jediný malíř, který maluje hlavou.

 

V roce 2017 se Tomášovi a jeho týmu podařilo dokončit krátký hraný film TOMÁŠ, kde pomocí sebevyjádření se malbou vypráví svůj nelehký, přesto obdivuhodný postoj k životu. Film je krátký a svojí výmluvností oslovil tisíce lidí. Tomáš silně prožil, že právě o něj má svět zájem. Tento snímek vyhrál cenu za Nejlepší film na mezinárodním filmovém festivale Mental Power Prague Film Festival 2017. V roce 2024 pak získal hlavní cenu na filmovém festivalu v Austrálii a uspěl i ve Francii.

 

Kromě filmu vznikl rovněž kalendář plný reprodukcí umělcových obrazů. Ten visel a možná stále ještě visí v 300 rodinách. Tento zajímavý počin přinesl mimo seberealizace i finanční obnos, který Tomáš neužil jen pro sebe. Díky němu podpořil též studium malého chlapce z Indie v projektu Adopce na dálku. Tomáš stále hledá, a to jak témata pro svoji tvorbu, tak i své místo v životě. Hledá, kde by jednou mohl možná žít ještě přirozenějším a normálnějším životem.

 

Držme Tomášovi palce, ať stále nachází nová témata a ať vznikají nová díla zobrazující výjimečnost a krásu světa tohoto jedinečného malíře. (zun) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek