Tomáš Rybička maluje hlavou

Region - 08. 03. 2024
Tomáš Rybička maluje hlavou

PARDUBICE - Neobyčejný malíř Tomáš Rybička žije od narození s těžkým motorickým postižením. Nemůže chodit ani mluvit, přesto se svým hendikepem kreativně pracuje. S nadhledem, někdy až tvrdohlavě, hledá i malé kroky k tomu, aby se v životě mohl realizovat a smysluplně žít. Před dvaceti lety začal v Hamzově léčebně v Košumberku malovat štětcem v hlavovém držáku. Další z jeho výstav obrazů byla tento týden zahájena ve foyer sálu Jana Kašpara v budově Krajského úřadu Pardubického kraje. Potrvá do konce dubna.

 

„Obrazy Tomáše Rybičky jsou skvělé nejen svou obdivuhodnou technikou, ale také vyjádřením emocí autora. Dávají nám všem naději, že s pomocí druhých můžeme zvládnout i mnoho velmi těžkých situací. Ukazují také, že je dobré hledat svůj talent a rozvíjet ho. Rád bych pozval všechny zájemce, aby se přišli podívat na tyto mimořádné obrazy,“ řekl patron výstavy Pavel Šotola, radní kraje pro sociální péči a neziskový sektor.

 

Tomáš pohledem očí vybírá štětce a také barvy. Ty mu asistent dává na paletu. Malíř si je pak sám nabírá i míchá a nanáší na plátno držené asistentem. Tahy jeho štětce po plátně jsou nenapodobitelné. Každý bod na plátně je vydřen silou jeho vůle. V posledních letech je jeho asistentkou v Domově pod hradem Žampach paní Markéta Novotná.

 

Společně připravili pro výstavu v Pardubicích krátký pozdrav, který za Tomáše namluvil náhradní hlas podle jeho výběru.

 

Měl již hodně výstav, v Letohradě, Žamberku, Žampachu, Košumberku, Soběslavi, Svitavách, Pardubicích v kavárně Slunečnice, v Brně či dokonce v Praze v parlamentu. Vystavoval i několikrát v rámci společných výstav, například na Kampě v Sovových mlýnech. Pelhřimovským Muzeem kuriozit byl vybrán a zapsán do České knihy rekordů jako jediný malíř, který maluje hlavou.

 

V roce 2017 se Tomášovi a jeho týmu podařilo dokončit krátký hraný film TOMÁŠ, kde pomocí sebevyjádření se malbou vypráví svůj nelehký, přesto obdivuhodný postoj k životu. Film je krátký a svojí výmluvností oslovil tisíce lidí. Tomáš silně prožil, že právě o něj má svět zájem. Tento snímek vyhrál cenu za Nejlepší film na mezinárodním filmovém festivale Mental Power Prague Film Festival 2017. V roce 2024 pak získal hlavní cenu na filmovém festivalu v Austrálii a uspěl i ve Francii.

 

Kromě filmu vznikl rovněž kalendář plný reprodukcí umělcových obrazů. Ten visel a možná stále ještě visí v 300 rodinách. Tento zajímavý počin přinesl mimo seberealizace i finanční obnos, který Tomáš neužil jen pro sebe. Díky němu podpořil též studium malého chlapce z Indie v projektu Adopce na dálku. Tomáš stále hledá, a to jak témata pro svoji tvorbu, tak i své místo v životě. Hledá, kde by jednou mohl možná žít ještě přirozenějším a normálnějším životem.

 

Držme Tomášovi palce, ať stále nachází nová témata a ať vznikají nová díla zobrazující výjimečnost a krásu světa tohoto jedinečného malíře. (zun) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu