Nezaměstnanost zůstala na 3,3 %

Region - 11. 03. 2024
Nezaměstnanost zůstala na 3,3 %

PARDUBICE - K 29.2.2024 evidovala krajská pobočka Úřadu práce celkem 11 763 uchazečů o zaměstnání (UoZ) a podíl nezaměstnaných osob tak činil 3,3 %.  Počet uchazečů o zaměstnání byl o 0,4 % (48 osob) nižší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je vyšší o 9,2 % (987 osob). Webové stránky www.jsemvkurzu.cz nabízí stovky rekvalifikací a kurzů dostupných pro každého.

 

Hodnota únorové nezaměstnanosti v Pardubickém kraji je nejvyšší od roku 2018 (nejnižší byla v letech 2019 a 2020, tedy před vypuknutím pandemie COVID-19). Nezaměstnanost stále sleduje klasickou vývojovou křivku založenou zejména na výkyvech sezónního charakteru, ekonomické vlivy a vývoj válečného konfliktu na Ukrajině ji však posouvají na vyšší úroveň.

 

Podíl nezaměstnaných osob v rámci Pardubického kraje k 29.02.2024 zůstal na stejné úrovni jako na konci ledna na 3,3, %. Nepatrný nárůst o 48 osob míru nezaměstnanosti nezměnil. Pardubický kraj zůstává stále mezi kraji s nejnižší nezaměstnaností v rámci ČR. Meziměsíční pokles nezaměstnaných byl zaznamenán ve třech okresech, největší pokles byl v okresech Svitavy (1,8 %) a Chrudim (0,9 %). Meziměsíční nárůst nezaměstnaných byl zaznamenán pouze v okrese Pardubice (1,3 %). Podíl nezaměstnaných žen klesl na 3,4 %, podíl nezaměstnaných mužů zůstal na 3,2 %. Lze předpokládat, že v březnu bude již nezaměstnanost pomalu klesat i s ohledem na klimatické podmínky, které jsou v letošním roce pro sezónní práce mimořádně příznivé,“ popisuje Miroslav Blaťák, zastupující ředitel Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Pardubicích. Neočekává, že by významným způsobem ovlivnilo míru nezaměstnanosti ani jedno nahlášené hromadné propouštění, naopak předpokládá, že většina propuštěných zaměstnanců si rychle najde novou práci. Zároveň dodává, že se zvyšuje v souvislosti s rozvojem informačních technologií a využíváním umělé inteligence potřeba zaměřit se ve společnosti na vzdělávání v této oblasti, a proto vítá možnosti projektu Národního plánu obnovy, který podporuje vzdělávání v oblasti digitálních dovedností a průmyslu 4.0.

 

Na našem webu  www.jsemvkurzu.cz jsou již dnes stovky různých školení. Nabídku školení budeme postupně rozšiřovat.   Na většinu z nich Úřad práce finančně přispívá či je dokonce zájemcům zcela hradí. Například nyní lidem, kteří chtějí získat digitální dovednosti, můžeme zaplatit rekvalifikace nebo kurz až za 50 000 korun,“ upozorňuje Miroslav Blaťák. Podle něj v Pardubickém kraji nejvíce chybí technické profese s nižším vzděláním jako je např. zámečník, svářeč, elektrotechnik a dále řidiči nákladních automobilů. (zr) Foto: mapy.cz

 

Mohlo by vás zajímat:

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu

Sobotu zpestří muzejní vycházka za ptačími zpěváky

Vznikla nová soutěž

Vznikla nová soutěž

Zdravotní sestry si zaslouží poděkování

Eliminovat překvapení

Eliminovat překvapení

Již nyní se řidiči Správy a údržby silnic Pardubického kraje připravují na další zimní údržbu

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný