Co po dokončení obchvatu?

Region - 26. 03. 2024
Co po dokončení obchvatu?

ROKYTNO - Na jednání se starostkou Petrou Vrbatovou a místostarostou Jiřím Fouskem se první náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš společně zabývali nejenom dokončením obchvatu obce, po kterém by auta měla jezdit už v létě, ale také dalšími nutnými investicemi pro nadcházející rok.

 

Největší události v oblasti dopravy bude pro Rokytno v letošním roce spuštění provozu obchvatu obce. Propojení silnice D35 a I/35 Rokytno – Býšť, jak se akce oficiálně nazývá, má být dokončena do konce října letošního roku. Vedení kraje ale předpokládá, že již o letních prázdninách po něm budou auta moci jezdit. „Stejně jako u jiných staveb plánujeme, že provoz spustíme hned, jak budeme moci, a to v režimu předčasného užívání. Laicky řečeno, až bude vše bezpečné a budou se jen dodělávat detaily, tak po silnici necháme jezdit auta. Od stavební firmy i Správy a údržby silnic Pardubického kraje máme informace, že tomu tak bude již v červenci. Dokončení obchvatu pro občany Rokytna znamená menší dopravní zátěž, větší bezpečnost na silnicích a další plusy, například méně hluku a zplodin. Je to náročná stavba za 250 milionů korun s daní, na které se pracuje už druhým rokem. Chtěl bych místním lidem i vedení obce poděkovat za trpělivost. Už se blížíme do cíle,“ uvedl k hlavnímu tématu jednání náměstek Kortyš.

 

Zástupci Rokytna nyní s krajem řeší výsadbu zeleně kolem budoucího obchvatu, aby byla silnice vizuálně odcloněna od zástavby. „Jsme na tom domluvení a s náměstkem Kortyšem jsme debatovali o možnostech, jak nám kraj finančně může pomoci s výsadbou keřů a stromů podél komunikace. V rámci pozemkových úprav jsme vymezili pozemky na výsadbu zeleně podél obchvatu a moc mě těší, že podle předběžné domluvy už budeme moci na podzim letošního roku sázet. Také jsme řešili koordinaci dopravních uzavírek spojených s dokončením obchvatu, aby na sebe vše logicky navazovalo, za což jsme také rádi,“ okomentovala jednání starostka Petra Vrbatová.

 

Další plány pro rok 2025

 

Po dokončení obchvatu se už obec připravuje na další velké projekty, například rekonstrukci průtahu místní části Bohumileč. „Jelikož jsme za téměř 40 milionů korun v roce 2023 opravili průtah Rokytnem samotným, chystáme se společně opravit silnici vedoucí Bohumilčí. Domluva je taková, že Ředitelství silnic a dálnic v roce 2025 opraví silnici až k této vesnici, na což navážeme my opravou komunikace skrze ni. Rokytno se k akci připojí vybudováním chodníků a přispěje na vybudování dešťové kanalizace. V letošním roce bude obec žádat o dotaci na chodníky, tudíž se to v roce 2025 musí udělat, což jsem na jednání potvrdil a příští rok se začne stavět,“ dodal náměstek Kortyš.

 

Celá oblast kolem Rokytna trpí zvýšenou dopravní zátěží kvůli výstavbě dálnice D35. To znamená i větší poničení silnic, které hodlá stát opravovat. Pro letošní rok se počítá s opravou celkem sedmi takzvaných návozových tras, přičemž obce se přímo týká například úsek Rokytno – Chvojenec. Výsledky soutěže o zhotovitele budou známy na jaře letošního roku. Pro rok 2025 ŘSD počítá s dalšími deseti rekonstrukcemi poničených krajských silnic. (MiV) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu