Vnímají potřeby obcí

Region - 28. 03. 2024
Vnímají potřeby obcí

PARDUBICKO - Více než 68 milionů korun pošle Pardubický kraj prostřednictvím dotačních titulů Programu obnovy venkova 2023+ do rekonstrukce budov, parkovišť, veřejného osvětlení i další infrastruktury v regionu. Rozhodli o tom krajští radní na svém posledním zasedání. Dotační podpora se také týká projektů mikroregionů či místních akčních skupin, ale i provozních nákladů venkovských obchodů, která je podmíněná nabídkou regionálních produktů.

 

Stávající program, který se skládá z celkem šesti dotačních titulů, reflektuje cíle Strategie rozvoje Pardubického kraje 2021 – 2027 a krajské územní politiky. „Cílem dotací z Programu obnovy venkova 2023+ je podpořit stálý rozvoj obcí, měst a jejich společných sdružení. Zároveň se snažíme vnímat odlišné potřeby jednotlivých regionů a také zohlednit počet obyvatel obcí. Pro tento rok jsme obdrželi celkem 491 žádostí v celkové hodnotě téměř 122 milionů korun. Z celkově požadované částky jsme na zasedání rady odsouhlasili dotační podporu přesahující 68 milionů korun,“ řekl hejtman Martin Netolický.

 

Předmětem krajské podpory jsou opravy chodníků, rekonstrukce budov, infrastruktury obcí i pomoc s udržením pošt. „Osobně považuji za důležité i poskytnutí prostředků na částečné pokrytí provozních nákladů vesnických obchodů a zvýhodnění těch, kteří nabízejí regionální potraviny. Konkrétně v rámci tohoto programu uvolňujeme každoročně oproti předchozím letům větší částku peněz. A stejné to je letos. Potvrzuje se tak, že spojení a podmínění podpory obchodů nabídkou regionálních výrobků byl jednoznačně krok správným směrem. Finanční podpora míří dále na projekty mikroregionů, místních akčních skupin a další potřeby obcí. Ta škála projektů je skutečně široká,“ uvedl krajský radní pro zemědělství, venkov a životní prostředí Miroslav Krčil.

 

Z celkem podaných 492 žádostí splnilo kritéria 490 z nich. (ToK) Ilustrační foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek