Kladruby otevřely infocentrum

Region - 29. 03. 2024
Kladruby otevřely infocentrum

KLADRUBY NAD LABEM - Národní hřebčín otevřel ve čtvrtek své nové návštěvnické centrum. Rekonstrukce dvojice staveb, které tvoří funkční celek a jsou viditelné všem návštěvníkům Kladrub nad Labem, započala 8. listopadu 2022 a jejich zpřístupnění zároveň otevřelo letošní sezonu.

 

Obě stavby byly v průběhu 20. století výrazně pozměněny necitlivými úpravami dle požadavků provozu hřebčína. Důraz byl kladem především na navrácení vzhledu z konce 19. století. Adaptací bývalých stájí (tzv. Marodestall) vzniklo v levém objektu nové návštěvnické centrum národního hřebčína, které svou atmosférou respektuje historický kontext stavby a zároveň díky příznivé dispozici představuje významný kvalitativní posun pro prezentaci památky návštěvníkům.

 

Druhý objekt, bývalá kovárna s pozdně barokní částí, patří k nejstarším objektům v celém národním hřebčíně. Po polovině 20. století byla tato budova adaptována na vrátnici hospodářského dvora hřebčína, později se využívala jako skladové prostory. Zde byla dispozice i účel ponechán stavu před rekonstrukcí,“uvedl náměstek ředitele pro služby a správu majetku Martin Lacina.

 

Slavnostního otevření se 28. března zúčastnili mimo jiné náměstek ministra zemědělství ČR Milan Daďourek, náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek a zástupce zhotovitele stavební společnosti BFK service Martin Linhart. Po slavnostním přestřižení pásky měli hosté možnost si celý objekt detailně prohlédnout a zhlédnout fotografie před a po rekonstrukci.

 

Letošní rok se ponese v duchu oslav 5 let od zápisu na Seznam světového dědictví UNESCO, výročí 30 let od začátku spolupráce s dánskými královskými stájemi, 20 let od začátku spolupráce se Švédskou královskou jízdní gardou a 150 let od poslední návštěvy kladrubského hřebčína císařem Františkem Josefem I. a jeho manželkou Alžbětou Bavorskou,“ informoval ředitel národního hřebčína Jiří Machek. Ten také pozval přítomné a veřejnost na další akce pořádané národním hřebčínem v roce 2024, jako například na Rudolfův pohár, Den starokladrubského koně nebo Kladruby naruby 2024.

 

Následovalo slavnostní zasazení solitéru buku lesního červenolistého v těsné blízkosti návštěvnického centra, který bude tvořit dominantu přilehlého okolí. „Shluk buků červenolistých nalezneme na začátku krajinářského parku Mošnice, proto jsme se rozhodli právě pro tento druh stromu, abychom symbolicky propojili krajinu kladrubského hřebčína,“ upřesnila vedoucí střediska Správa kulturní krajiny Jana Votrubová. (KCH) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

Mohlo by vás zajímat:

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu

Sobotu zpestří muzejní vycházka za ptačími zpěváky

Vznikla nová soutěž

Vznikla nová soutěž

Zdravotní sestry si zaslouží poděkování

Eliminovat překvapení

Eliminovat překvapení

Již nyní se řidiči Správy a údržby silnic Pardubického kraje připravují na další zimní údržbu

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně