Muzeum zapůjčilo kopii náhrobku

Region - 29. 03. 2024
Muzeum zapůjčilo kopii náhrobku

KUNĚTICKÁ HORA - Nová návštěvnická sezóna na hradě začala o velikonočních svátcích poprvé po pěti letech rekonstrukčních prací v jarním termínu pro celý areál.  Po noční bouřce sice museli průvodci spolu s kastelánem Milošem Jirouškem ještě narychlo odklidit větrem nafoukané smetí, ale první návštěvníci už měli hrad k dispozici v plné parádě. Tentokrát i s novou připomínkou Vojtěcha z Pernštejna.

 

V rámci 490. výročí úmrtí Vojtěcha z Pernštejna jsme se s vedením našeho Východočeského muzea v Pardubicích rozhodli zapůjčit na Kunětickou horu kopii náhrobku Vojtěcha z Pernštejna. V současné expozici na pardubickém zámku ji nepotřebujeme a do hradní místnosti na Kuňce skvěle zapadne. Nebylo ale snadné ji po točitém schodišti nahoru dostat. I když je ze sádry, váží 350 kilogramů a je 240 centimetrů dlouhá. Nakonec se to ale šikovným řemeslníkům podařilo. Je pevně ukotvená na stěnu místnosti a hned vedle si můžete prohlédnout repliku vojtěchovské zbroje, jeho meč a ceremoniální kladivo v truhle,“ řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje pro kulturu Roman Línek.

 

Sezónu na hradě zpestří i mnoho kulturních programů. V rondelu bude tradičně vystupovat Východočeské divadlo, v sále v paláci pak amatérské soubory z regionu. O Velikonocích je otevřeno od 10 do 16 hodin. (zun) Foto: Pk (Na snímku vlevo kastelán Miloš Jiroušek, vpravo Roman Línek)

Mohlo by vás zajímat:

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu

Sobotu zpestří muzejní vycházka za ptačími zpěváky

Vznikla nová soutěž

Vznikla nová soutěž

Zdravotní sestry si zaslouží poděkování

Eliminovat překvapení

Eliminovat překvapení

Již nyní se řidiči Správy a údržby silnic Pardubického kraje připravují na další zimní údržbu

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně