Ke 111. výročí existence

Region - 18. 04. 2024
Ke 111. výročí existence

PARDUBICE - Speciální školství v krajském městě slaví v letošním roce 111. výročí, ke kterému dostala Speciální mateřská škola, základní škola a praktická škola Pardubice velký dárek, v podobě nové budovy integračního centra za 68 milionů korun. Částku 50 milionů korun poskytla Evropská unie prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu.

 

„Speciální školství je nedílnou součástí krajského školství, a proto v rámci našich investičních aktivit nezapomínáme kromě investic do středních škol zřizovaných krajem ani na speciální školy. Ta pardubická je toho příkladem, jelikož se nám zde s výrazným přispěním Integrovaného regionálního operačního programu podařilo za 68 milionů korun vybudovat integrační centrum a modernizovat odborné učebny,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

 

„Novostavba, která vznikla na místě původního objektu dílen elektrotechnické školy, je na stávající budovu napojena spojovacím krčkem, což zajistí bezproblémové přesuny. V objektu jsou umístěny prostory pro vzdělávání a praxi v okruhu každodenních úkonů od základních pohybů v pohybové rehabilitační tělocvičně, přes ergoterapeutickou dílnu po domácí práce ve cvičném bytě, rehabilitaci pomocí hudby a drobného pěstování. Na částečně pochozí střeše jsou totiž umístěny záhony pro pěstování zeleniny a včelstvo,“ řekl hejtman Netolický.

 

Podle radního pro oblast školství Josefa Kozla se jedná o mimořádný projekt, který napomůže lepšímu začlenění žáků do společnosti. „Hlavním cílem integračního centra je zvýšit kvalitu vzdělávání dětí a žáků tak, abychom jim umožnili bezproblémový přestup do běžných škol a přípravu na nezávislý způsob života a zapojení do společnosti. Celý projekt je řešen tak, aby jeho realizací došlo k otevření areálu školy veřejnosti, což napomůže integraci žáků speciální školy do běžného života,“ uvedl krajský radní pro oblast školství Josef Kozel. „Součástí projektu je také modernizace stávajících odborných učeben pro multisenzoriální stimulaci a rehabilitaci a učebny cvičné kuchyně pro praktické vyučování a cvičná kuchyň pro vozíčkáře,“ doplnil radní Kozel.

 

Otevření nového objektu je největším, avšak ne jediným dárkem škole k výročí 111 let speciálního školství v Pardubicích. Škola si totiž připravila na tento rok také další program nejen pro žáky a jejich rodiče, ale i pro širokou veřejnost. „Na 16. května plánujeme velký sportovní den v Parku Na Špici ve spolupráci s organizací Atletika bez bariér. Jedná se o sportovní setkání speciálních škol Pardubického kraje a spolupracujících partnerů. Kromě toho organizujeme také výtvarnou soutěž s názvem „Naše škola v běhu času“, kterou zakončíme společenským setkáním s vernisáží výstavy a kulturním programem,“ uvedla ředitelka školy Bronislava Štursová.  (DoB) Foto: Pk

 

Mohlo by vás zajímat:

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu

Sobotu zpestří muzejní vycházka za ptačími zpěváky

Vznikla nová soutěž

Vznikla nová soutěž

Zdravotní sestry si zaslouží poděkování

Eliminovat překvapení

Eliminovat překvapení

Již nyní se řidiči Správy a údržby silnic Pardubického kraje připravují na další zimní údržbu

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně