Před druhou etapou rekonstrukce

Region - 24. 04. 2024
Před druhou etapou rekonstrukce

PARDUBICE - Otevření rekonstruovaného areálu Automatických mlýnů navržených před více než 100 lety Josefem Gočárem vzbudilo v loňském roce zájem široké veřejnosti i odborníků. Podílely se na něm zatím tři architektonické ateliéry – Petra Všetečky (Gočárova galerie), Jana Šépky (Sféra a Gampa) a Martina Prokše s Markem Přikrylem (Silo). Slovo „zatím“ je v tomto kontextu důležité.

 

Zatímco majitel velké části areálu Lukáš Smetana plánuje zahájit stavbu objektů, které uzavřou trojúhelníkovou piazzettu, Pardubický kraj chce mít připravený projekt na druhou etapu rekonstrukce Gočárovy galerie. Proto Rada kraje nyní vyhlásila otevřenou mezinárodní architektonickou soutěž s názvem Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech.

 

Soutěž přímo navazuje na první etapu vybudovaného nového sídla Gočárovy galerie v Automatických mlýnech, která umožnila přemístit do nových, architektonicky nejhodnotnějších prostor výstavní sály, doplněné vstupními prostory, kavárnou, knihovnou, společenským sálem a střešní terasou. Protože bylo od počátku zřejmé, že potřebné plochy pro další rozvoj instituce přesáhnou prostorové možnosti Gočárova objektu, byla součástí odkoupené budovy i rezerva v podobě dostavby moučného sila z padesátých let, určená pro druhou etapu výstavby galerie.

 

„Cílem nynější soutěže je získat nejlepší architektonický, prostorový, provozní a technický návrh rozšíření sídla Gočárovy galerie v budově Automatických mlýnů. Přitom není určeno, do jaké míry má být bývalé moučné silo stavebně zachováno, ani nakolik se může změnit jeho tvar,“ vysvětluje náměstek hejtmana Pardubického kraje pro investice a kulturu Roman Línek a pokračuje: „Víme, že se nebude stavět hned, bude to záležet na finančních a případně dotačních možnostech kraje v dalších letech. Ale už jsme se mnohokrát přesvědčili, že je dobré být na možné investice připraven alespoň s architektonickou studií, pokud ne s celým projektem. A teď, když vidíme velký zájem o areál mlýnů, je to velká příležitost oslovit architekty, kteří by přišli s vizí, jak sídlo Gočárovy galerie dokončit.“

 

Návrh zadání architektonické soutěže zpracoval Ing. arch. Petr Všetečka a ateliér Transat architekti, autoři projektu Gočárovy galerie. Rada kraje jmenovala porotu soutěže tvořenou z elitních architektů: prof. Ing. arch. Ladislav Lábus, Ing. arch. Josef Pleskot a  Ing. arch. MArch. Janica Šipulová.  Součástí poroty jsou náměstek hejtmana Pardubického kraje Ing. Roman Línek, MBA a ředitelka Gočárovy galerie, Mgr. et Mgr. Klára Zářecká, Ph.D. Dalšími přizvanými odborníky jsou zástupkyně Národního památkového ústavu Mgr. Ivana Panochová, Ph.D. a ředitel Galerie Plato v Ostravě Mgr. Marek Pokorný. Porotci zvolili předsedou poroty Josefa Pleskota.

 

„Soutěž pro nás organizuje oborná kancelář architekta Ing. arch. Tomáše Zdvihala.  Lhůta pro podání soutěžních návrhů je 5. srpna 2024, výsledky bychom rádi zveřejnili v září,“ dodal místopředseda poroty Roman Línek. (DoB) Foto: Pk (Na snímku porota)

Mohlo by vás zajímat:

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu

Sobotu zpestří muzejní vycházka za ptačími zpěváky

Vznikla nová soutěž

Vznikla nová soutěž

Zdravotní sestry si zaslouží poděkování