Zvláštní ocenění za počin roku

Region - 16. 05. 2024
Zvláštní ocenění za počin roku

PARDUBICE - Po úspěšných ročnících Východočeského muzea na celostátní soutěži muzeí a galerií Gloria Musaelalis (Sláva muzejní) se letos prosadila Gočárova galerie. Zvláštní ocenění v kategorii Muzejní počin roku převzali v Obecním domě v Praze náměstek hejtmana Roman Línek a ředitelka Gočárovy galerie Klára Zářecká.

 

Oceněným projektem je konverze industriálního objektu národní kulturní památky Winternitzovy automatické mlýny pro potřeby Gočárovy galerie, která je v kontextu České republiky, dokonce i střední Evropy, poměrně ojedinělá. Autorem rekonstrukce budovy galerie je architekt Petr Všetečka se studiem TRANSAT.

 

Galerie svou činnost v nové budově zahájila v červnu roku 2023, kdy se rekonstruovaný objekt otevřel veřejnosti ve zkušebním provozu, a podruhé, v plném provozu, v září 2023, kdy byla zpřístupněna stálá expozice TRANSMISE a další proměnné výstavy. 

 

„Otevření Gočárovy galerie v loňském roce bylo pro Pardubický kraj jako zřizovatele galerie významným mezníkem. Bylo to završení procesu, který trval od roku 2017, kdy jsme začali hledat nové prostory pro tehdejší Východočeskou galerii a skončilo to krásnou rekonstrukcí nejen nejstarší stavby v areálu Automatických mlýnů v Pardubicích, ale revitalizací podstatné částí tohoto dříve průmyslového areálu spolu s dalšími partnery. Chtěl bych poděkovat všem zastupitelům kraje za odvahu jít do tohoto nákladného projektu, ale také celému vedení krajské galerie, které se sžilo s novým názvem, novou grafickou identitou i novými prostory, které nabízejí zcela jiné možnosti než hospodářské budovy na pardubickém zámku,“ řekl z pódia Obecního domu náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

 

Bývalá Východočeská galerie v Pardubicích, dnes Gočárova galerie, zažívá poslední dva roky opravdu mnoho změn a těší se zájmu laické i odborné veřejnosti. S jakým výhledem vstoupila instituce do své novodobé éry, představila ředitelka Gočárovy galerie Klára Zářecká: „Vizí Gočárovy galerie je nabízet široké veřejnosti prostor umožňující setkávání se (nejen) s výtvarným uměním, rozvoj kreativity, vzdělávání a zprostředkování kvalitního kulturního obsahu, který obohatí nadregionální návštěvnickou a odbornou scénu.“ (zun) Foto: ALEŠ JUNGMANN

 

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek