Zvláštní ocenění za počin roku

Region - 16. 05. 2024
Zvláštní ocenění za počin roku

PARDUBICE - Po úspěšných ročnících Východočeského muzea na celostátní soutěži muzeí a galerií Gloria Musaelalis (Sláva muzejní) se letos prosadila Gočárova galerie. Zvláštní ocenění v kategorii Muzejní počin roku převzali v Obecním domě v Praze náměstek hejtmana Roman Línek a ředitelka Gočárovy galerie Klára Zářecká.

 

Oceněným projektem je konverze industriálního objektu národní kulturní památky Winternitzovy automatické mlýny pro potřeby Gočárovy galerie, která je v kontextu České republiky, dokonce i střední Evropy, poměrně ojedinělá. Autorem rekonstrukce budovy galerie je architekt Petr Všetečka se studiem TRANSAT.

 

Galerie svou činnost v nové budově zahájila v červnu roku 2023, kdy se rekonstruovaný objekt otevřel veřejnosti ve zkušebním provozu, a podruhé, v plném provozu, v září 2023, kdy byla zpřístupněna stálá expozice TRANSMISE a další proměnné výstavy. 

 

„Otevření Gočárovy galerie v loňském roce bylo pro Pardubický kraj jako zřizovatele galerie významným mezníkem. Bylo to završení procesu, který trval od roku 2017, kdy jsme začali hledat nové prostory pro tehdejší Východočeskou galerii a skončilo to krásnou rekonstrukcí nejen nejstarší stavby v areálu Automatických mlýnů v Pardubicích, ale revitalizací podstatné částí tohoto dříve průmyslového areálu spolu s dalšími partnery. Chtěl bych poděkovat všem zastupitelům kraje za odvahu jít do tohoto nákladného projektu, ale také celému vedení krajské galerie, které se sžilo s novým názvem, novou grafickou identitou i novými prostory, které nabízejí zcela jiné možnosti než hospodářské budovy na pardubickém zámku,“ řekl z pódia Obecního domu náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

 

Bývalá Východočeská galerie v Pardubicích, dnes Gočárova galerie, zažívá poslední dva roky opravdu mnoho změn a těší se zájmu laické i odborné veřejnosti. S jakým výhledem vstoupila instituce do své novodobé éry, představila ředitelka Gočárovy galerie Klára Zářecká: „Vizí Gočárovy galerie je nabízet široké veřejnosti prostor umožňující setkávání se (nejen) s výtvarným uměním, rozvoj kreativity, vzdělávání a zprostředkování kvalitního kulturního obsahu, který obohatí nadregionální návštěvnickou a odbornou scénu.“ (zun) Foto: ALEŠ JUNGMANN

 

Mohlo by vás zajímat:

Volební čísla z Pardubicka

Volební čísla z Pardubicka

Také v našem regionu bylo ve volbách do Evropského parlamentu nejúspěšnější hnutí ANO

Na koleje vyrážejí RegioFoxy

Na koleje vyrážejí RegioFoxy

Kraj s ohledem na pietu zrušil prezentaci

Náš kraj reprezentoval Jiří Kotyk

Náš kraj reprezentoval Jiří Kotyk

Pernštejnský kostel z bílého mramoru v Doubravníku je opravený, rodová hrobka je ale prázdná

Po stopách Alfréda Bartoše

Po stopách Alfréda Bartoše

Charitativní běh zasvětili logistici Vojtíkovi s nemocí motýlích křídel

O nastavení podpory sportu

O nastavení podpory sportu

Šéf Národní sportovní agentury jednal s hejtmanem

O podvodnících z internetu

O podvodnících z internetu

Policista na besedě My se nedáme, konané v Podůlšanech