Fotopast zafungovala

Region - 29. 05. 2024
Fotopast zafungovala

CHRUDIM - V Urnovém háji hřbitova U Kříže se v posledních týdnech objevily případy krádeží pietních předmětů, které u míst posledního odpočinku svých blízkých zanechávají pozůstalí. Mizely živé květiny v květináčích nebo také skleněná váza. Do věci se proto vložila Městská policie Chrudim a na neznámého pachatele nasadila fotopasti.

 

Díky fotopastem umístěným na strategickém místě se ukázalo, že pachatelem je starší žena; fotopast ji zachytila přímo při odnášení cizích pietních předmětů. Na tuto ženu se tedy strážníci zaměřili a posléze ji dopadli přímo při činu. Po identifikaci se ukázalo, že žena má s tímto druhem jednání bohatou minulost, podobných krádeží se již dopouštěla opakovaně. Naposledy s touto ženou chrudimští strážníci řešili sérii krádeží pietních předmětů před třemi lety.

 

„Děkuji chrudimské městské policii, že se pachatelku podařilo dopadnout velmi rychle a počet poškozených tak už v tomto zvláště citlivém případu nenarůstal,“ říká starosta František Pilný. „Rád bych ubezpečil občany Chrudimě, že fotopasti jsou nasazeny i nadále, a to ve více částech hřbitova. Věřím však, že pietu na hřbitově již nikdo narušovat nebude. Městská police přesto dále na hřbitově drží zesílené hlídky,“ dodává.

 

Městská policie tentokrát pachatelce vyměřila nejvyšší možnou pokutu 10 tisíc korun, což je opatření, ke kterému se strážníci uchylují pouze v případech opakovaného porušování zákona. K činu se žena přiznala a údajně svého jednání lituje.

 

Hřbitovy jsou místy, která čas od času nenechavce lákají. Ještě pikantnější případ chrudimští strážníci řešili před deseti lety. Tehdy se jim podařilo zajistit dvojici výtečníků, kteří květiny a další pietní předměty kradli ve velkém. Při dalším šetření se dokonce ukázalo, že dvojice se tyto odcizené věci snaží prodávat před krematoriem v Pardubicích.

 

Kvůli nebývalému cynismu pak získal před sedmi lety pozornost veřejnosti případ, kdy pachatelka pravidelně zcizovala věci z hrobu malé dívky. Na hřbitově se snažila pohybovat velmi nenápadně, v některých případech dokonce předstírala péči o hrobová místa, na nichž zalévala květiny a ometala náhrobní desky. Strážníci však jednání ženy prohlédli a nedlouho poté ji zadrželi na hřbitově přímo při činu.

 

Před dvěma lety se městské policii povedlo dopadnout muže, důchodce, který rovněž kradl v Urnovém háji. Opět byly v akci fotopasti, a navíc i jedna mobilní kamera. Muž s pokutou ani s přestupkem nesouhlasil, i když byl konfrontován s kamerovým záznamem, na kterém byl zachycen přímo při činu. Věc tak byla předána přestupkové komisi, odkud si muž odnesl další přestupek v podobě znečištění veřejného prostranství, protože plastové obaly od vypálených svíček ze svého hrobu házel mezi ostatní hroby. (apr) Ilustrační foto: tschrudim.cz

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek