Pieta na Zámečku

Region - 04. 06. 2024
Pieta na Zámečku

PARDUBICE - V areálu Památníku Zámeček Pardubice se v pondělí odpoledne uskutečnil pietní akt k 82. výročí heydrichiády na Pardubicku. Za Pardubický kraj uctili památku obětí hejtman Martin Netolický a náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková. Datum pietního aktu bylo stanoveno s ohledem na popravu prvních pěti osob 3. června 1942.

 

„Heydrichiádu je potřeba vnímat nejenom v souvislosti s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, ale v širším smyslu, a to prakticky od jeho nástupu. Byl to okamžik, kdy se situace v Protektorátu výrazným způsobem změnila, protože restrikce začaly být najednou mnohem intenzivnější a ukázalo se, že i v Protektorátu Čechy a Morava dochází k mnoha popravám naprosto nevinných obětí. To, že 3. června 1942 na Zámečku začaly popravy, a nakonec zde zahynulo 194 lidí včetně obyvatel Ležáků, souvisí bezprostředně s atentátem a s nejrůznějšími vyšetřováními událostí spojených s atentátem. Myslím, že v současné době je mimořádně podstatné, že si připomínáme na jednotlivých místech události relativně nedávné historie. Když se zamyslíme nad tím, co se děje v současné době v Evropě a jejím blízkém okolí, tak je potřeba připomínat události v minulosti, protože platí jedna zásada a bývá často opakována, že kdo nezná svoji historii, bývá nucený ji opakovat,“ uvedl hejtman Martin Netolický.


Pietní akt připomněl oběti popravené na Zámečku během druhého stanného práva, které bylo vyhlášeno 27. května 1942 po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V červnu a červenci 1942 vyhaslo na pardubickém popravišti 194 životů včetně Arnošta Košťála, Věry Junkové, Luďka Matury, Taťány Hladěnové či Jindřicha Švandy. (DoB) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek