Čtyři mrtví, dvacet sedm zraněných

Region - 06. 06. 2024
Čtyři mrtví, dvacet sedm zraněných

PARDUBICE – Několik minut před středeční 23. hodinou se na železničním koridoru poblíž nové zastávky Pardubice centrum srazil rychlík společnosti Regiojet z Prahy do Košic s nákladním vlakem. Podle prvotních zjištění Drážní inspekce nerespektoval strojvedoucí Regiojetu znamení Stůj a vjel na kolej na červenou. Nehoda si vyžádala čtyři lidské oběti, přes dvacet cestujících je zraněných. Do desítek milionů korun jdou materiálové škody. Příčiny tragédie se vyšetřují, koridor byl uzavřen. Ve čtvrtečních dopoledních hodinách Správa železnic obnovila provoz na jedné koleji. Pro cestu vlakem je stále nutno počítat s komplikacemi, nebo volit náhradní řešení.

 

K železniční nehodě do Pardubic vyjížděly profesionální a dobrovolné jednotky požární ochrany 5. června ve 22.55 hodin na hlavní koridor Pardubice – Česká Třebová. Došlo zde ke střetu mezinárodního rychlíku s nákladním vlakem. Dále na místě zasahovali policisté a Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje,“ uvádí tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková.

 

Hasiči z okresu Pardubice, Chrudim a sousedního Hradce Králové i hasiči Správy železnic ihned započali s vyprošťováním raněných osob. V provozu bylo několik hydraulických vyprošťovacích zařízení, kterým si hasiči vytvářeli prostor k samotnému vyproštění zraněných osob. Zraněné osoby byly tříděny dle metody START, přibližuje mluvčí.

 

V rychlíku cestovalo kolem 380 osob. Nákladní vlak převážel ve vagonech karbid vápenatý, ale naštěstí první dva vagony byly prázdné, tedy nedošlo k úniku nebezpečné látky. Na místě události byly evakuační autobusy z HZS Pardubického kraje a HZS Královéhradeckého kraje.

 

Spolupracovali jsme i s Dopravním podnikem města Pardubice při přepravě nezraněných osob. Ty byly převáženy na hlavní nádraží v Pardubicích. Tým psychologů z řad HZS a Policie ČR poskytoval na místě, ale poté i na hlavním nádraží, kam byly přepravovány nezraněné osoby, první psychickou pomoc. Dětem byly předány pro zmírnění situace z prožité nepříjemné události plyšové hračky dráčci Záchranáčci,“ popisuje prvotní řešení tragické situace mluvčí hasičů.

 

Záchranáři potvrdili, že byly potvrzeny 4 osoby, které nehodu nepřežily. Dále bylo 27 osob transportováno do nemocnic v Pardubicích, Chrudimi i Hradce Králové.

 

Vyšetřování příčin a okolností železniční nehody bude pokračovat. (zr, ro) Foto: HZS PaK

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek