Po stopách Alfréda Bartoše

Region - 07. 06. 2024
Po stopách Alfréda Bartoše

PARDUBICE - Vojáci z velitelství 14. pluku logistické podpory a 141. zásobovacího praporu ani v letošním roce nezaháleli a zorganizovali již pátý ročník charitativního běhu „Po stopách Alfréda Bartoše a SILVER A“. Výtěžek z akce pomůže Vojtíškovi, synovi jednoho z příslušníků praporu, který trpí nejtěžší formou nemoci motýlích křídel.

 

„Navázali jsme na minulý ročník běhu, kdy jsme získanou částku věnovali adresně rovněž jednomu z dětí našich vojáků. Vojtík už od miminka musí snášet při ošetření puchýřů a ran velké bolesti a je závislý na permanentní asistenci. Jeho kůže je křehká a lehce zranitelná, rodina proto každý měsíc vydá na zdravotnický materiál, pomůcky a léky nemalé peníze. Pokud může náš příspěvek alespoň trochu pomoci, budeme za to moc rádi,“ uvedl vrchní praporčík 14. pluku logistické podpory nadpraporčík Josef Šerý.

 

Běh jako vzpomínka na oběti heydrichiády

 

Běh Alfréda Bartoše měl nejen charitativní účel. Vojáci zakončili trasu štafetového běhu u Památníku Zámeček, kde se konal pietní akt k 82. výročí heydrichiády na Pardubicku. Společně s představiteli státu, velvyslanci a zástupci mnoha paměťových a vzdělávacích institucí a spolků uctili vzpomínku 194 obětí popravených na Zámečku během druhého stanného práva, které bylo vyhlášeno 27. května 1942 po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Velitel 14. pluku logistické podpory plukovník gšt. Miroslav Horáček položil k památníku smuteční kytici a vzpomněl na ty, kteří v minulosti obětovali svůj život za hrdinský čin členů skupiny SILVER A.

 

„Trasou běhu po stopách Alfréda Bartoše si připomínáme všechny statečné účastníky československého protinacistického odboje za 2. světové války. Běh je pro nás vojáky přirozený, stejně tak jako uznání obdivu a respektu k těm, kteří zaplatili svým životem za něco, v co věřili. Tyto historické události je nezbytné si stále připomínat, protože kdo si nepamatuje historii, je nucen ji opakovat. A to si nikdo z nás nepřeje. Děkuji našim vojákům, že se každoročně zapojují do běhu Alfréda Bartoše, kterým uctí památku hrdinů a zároveň pomohou těm, kteří nemají v životě tolik štěstí jako ostatní.“ 

 

Neváhali běžet ani více úseků za sebou

 

Trasa štafetového běhu vedla již tradičně místy, která připomínají působení českých odbojářů 2. světové války. Vybíhalo se z kasáren Letiště Pardubice, přes Valy, Lázně Bohdaneč, Sezemice, centrum Pardubic až k Památníku Zámeček, kde trasa končila. Přes 57 kilometrů dlouhý štafetový běh logistiky nezastrašil a někteří neváhali běžet i více úseků za sebou. „Vojáci si mohli vybrat z několika různě dlouhých úseků mezi pěti a přibližně devíti kilometry. Vyzdvihl bych především výkon poručíka Hanče a četaře Paďoura, kteří uběhli celkem 19 kilometrů, a ukázali tak, že mají nejen výbornou fyzickou kondici, ale i srdce na správném místě,“ dodal praporčík Jakub Havel, organizátor běhu. Účastníci, ale i vojáci, kteří se akce neúčastnili, měli možnost charitativní běh podpořit i formou koupě sportovního trika či mikiny. (DeP) Foto: DENISA PÍŠOVÁ

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek