První dokončené projekty

Region - 11. 06. 2024
První dokončené projekty

PARDUBICE – Krajské město v pondělí přivítalo na dalším jednání klíčové partnery Hradecko-pardubické aglomerace. Program byl po čtvrt roce opět nabitý – projekty z oblasti dopravy, životního prostředí, vzdělávání, vědy i inovací. Témata byla ale mnohem pestřejší a věnovala se také stavu realizace ostatních projektů, celkovému stavu čerpání rezervovaných dotací i vizím rozvoje Hradecko-pardubické aglomerace po roce 2027.

 

Od září roku 2014, kdy se zástupci Řídicího výboru sešli poprvé, uplynulo bezmála deset let. Za tu dobu se Hradecko-pardubická aglomerace proměnila, a to také díky úspěšně dokončeným projektům, které se podařilo s přispěním evropských dotací zrealizovat. Integrované územní investice (ITI) vstoupily do obecného povědomí a staly se respektovaným nástrojem pro čerpání evropských dotací a pohonem širšího aglomeračního partnerství. „Spolupráce v Hradecko-pardubické aglomeraci určitě musí pokračovat i po roce 2027, a to bez ohledu na evropské dotace. Města a kraje mají řadu témat, která je vhodné rozvíjet a řešit společně,“ doplnil primátor města Pardubic a předseda Řídicího výboru Jan Nadrchal.

 

Až do konce roku 2027 má aglomerace jistou rezervaci dotačních prostředků u pěti ministerstev, které dosahují bezmála tří miliard korun. Řídicí výbor proto projednal dalších jedenáct projektů, které jsou připravené předložit plné žádosti o dotaci. „Každý projekt k ostré žádosti potřebuje doložit kladné Vyjádření Řídicího výboru aglomerace. Všech jedenáct záměrů, které měly prostředky ve Strategii rezervovány od loňského roku, obstálo a všechny podmínky splnilo,“ upřesnil manažer ITI Filip Hoffman.

 

V oblasti dopravy se jedná o výstavbu terminálu JIH v Pardubicích a další úsek Labské cyklostezky mezi Vysokou nad Labem a Opatovicemi nad Labem. Pardubický kraj uspěl s projektem veřejného prostranství v Domově u fontány v Přelouči. V Hradci Králové budou díky prostředkům z ITI na Základní škole Malšova Lhota vybudovány tři nové odborné učebny. Podporu získal také projekt Centra pro komplexní využití odpadů (CEKVO) sestávajícího ze tří investic: separačního dvora v Chrudimi, třídicí linky a koncových technologií pro zpracování odpadu. V oblasti životního prostředí by se protipovodňových opatření měli dočkat obyvatelé Chrudimi a Heřmanova Městce. Věda a inovace budou posíleny prostřednictvím výzkumného projektu Univerzity Hradec Králové a vybudování Pardubického vývojového inovačního centra (PARvic). Celkově tyto projekty požadují dotaci převyšující 630 milionů korun.

 

Hradecko-pardubická aglomerace bude usilovat o to, aby projekty, jejichž realizace má být dokončena do konce roku 2027, byly přinejmenším stejně úspěšné jako v předchozím sedmiletém období. „Věřím, že se našim žadatelům podaří všechny investice zrealizovat. V programovém období 2014–2020 se nám v některých oblastech nepodařilo vyčerpat všechny prostředky, ale nyní již máme zkušenosti, na kterých můžeme stavět. Předpokládám, že ze svých chyb jsme se všichni poučili a nebudeme je opakovat,“ připomněl Jan Nadrchal.

 

Aglomerace má za sebou již první dva dokončené projekty – vybavení Vzdělávacího centra Sféra a vybudování přírodních učeben v areálu Základní školy v Opatovice nad Labem. Další projekty jsou ve fázi realizace, některé z nich budou ukončeny do konce roku 2024. Vše tedy nasvědčuje tomu, že se Hradecko-pardubické aglomeraci úspěšně podaří splnit první finanční milník, který ji čeká v polovině příštího roku, a vyčerpat požadovaný objem finančních prostředků.

 

Seznam projektů projednaných v ŘV A:

 

             Výstavba parkovacího domu Vápenka v terminálu JIH; žadatel: Dopravní podnik města Pardubic a.s.

             Cyklostezka „Mechu a Perníku”, úsek Vysoká nad Labem – Opatovice nad Labem; žadatel: Svazek obcí Hradubická labská

             DUF Přelouč – veřejně přístupný areál; žadatel: Pardubický kraj

             Přístavba a modernizace odborných učeben ZŠ Malšova Lhota; žadatel: statutární město Hradec Králové

             Centrum podpory a rozvoje Digital humanities a SMART technologies; žadatel: Univerzita Hradec Králové

             CEKVO – Separační dvůr Chrudim; žadatel: město Chrudim

             CEKVO – koncové technologie materiálového zpracování odpadu; žadatel: UGI Pardubice, s.r.o.

             CEKVO – Třídící linka separovaně sbíraných komunálních odpadů; žadatel: SmP – Odpady a.s.

             Protipovodňová opatření u sídliště Stromovka; žadatel: město Chrudim

             Protipovodňová opatření na Podolském potoce v Heřmanově Městci; žadatel: město Heřmanův Městec

             Pardubické vývojové inovační centrum (PARvic); žadatel: Pardubický kraj

 

Více informací naleznete na http://iti.hradec.pardubice.eu

(zr) Foto: ITI

 

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek