Očkovat se bude i o víkendu

Region - 17. 03. 2021
Očkovat se bude i o víkendu

 

PARDUBICE - Na základě včerejšího jednání s ministrem zdravotnictví Janem Blatným a národní koordinátorkou očkování pro Pardubický kraj se podařilo dojednat dvě plata vakcíny od společnosti Pfizer navíc již na tento týden, což znamená o 2 240 dávek navíc. Aby bylo možné uvolnit další volné termíny a látku proočkovat, budou očkovací centra fungovat i o tomto víkendu.

„Po dvou měsících jsme opět byli nuceni požádat o narovnání nespravedlivého systému přerozdělení vakcinačních dávek pro náš kraj. Bohužel populační hledisko opět nebylo v posledních týdnech dodržováno, a navíc do některých krajů putovaly mimořádné dodávky, což opět celou statistiku zkresluje. Není možné vytvářet soutěž mezi jednotlivými regiony navíc v nepoměřitelných podmínkách. Náš kraj nemá ani fakultní ani vojenskou nemocnici, které by vyřešily vakcinaci za nás. Vše leží na našich nemocnicích, které se vedle toho starají o covidové i necovidové pacienty,“ řekl hejtman Martin Netolický, podle kterého kraj ještě v tomto týdnu obdrží více vakcín, než bylo původně plánováno. „Podařilo se nám dojednat o dvě plata vakcíny Pfizer více, což znamená 2 240 dávek nad rámec plánovaných. Domluvili jsme se, že tyto dávky budou vyočkovány v průběhu tohoto víkendu v očkovacích centrech spadajících pod Nemocnici Pardubického kraje. Konkrétní volné sloty by měly být uvolněny v nejbližší době,“ uvedl hejtman Netolický.

Vedle očkovacích center ve městech, kde jsou nemocnice akutní lůžkové péče, zahájila tento týden provoz další místa ve třech příspěvkových organizacích Pardubického kraje v Rybitví, Brandýse nad Orlicí a Jevíčku a státem zřizované Hamzově léčebně v Luži. „Jak jsme již avizovali, tak bychom v posledním březnovém týdnu zahájili očkování v dalších třech příspěvkových organizacích v Albertinu Žamberk, Nemocnici následné péče v Moravské Třebové a Vysokomýtské nemocnici. V nich bychom chtěli otevřít registraci již tento týden s tím, že očkovat by se v těchto centrech mohlo začít v týdnu od 29. března v návaznosti na potvrzení dodávky vakcíny Moderna,“ řekla náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková.

Aktuální vytíženost jednotlivých očkovacích míst je aktualizována každý všední den do 10 hodin v krajském očkovacím semaforu. „Vedle semaforu, na jehož automatizaci a vylepšování stále pracujeme, chceme zájemcům o očkování čekajících ve frontě ve více zatížených centrech odesílat SMS zprávy s nabídkou přeregistrace na méně zatížená očkovací centra v kraji. Jedná se o další službu směrem k zájemcům o očkování v našem regionu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. (DoB) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

 

 

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek