Očkovat se bude i o víkendu

Region - 17. 03. 2021
Očkovat se bude i o víkendu

 

PARDUBICE - Na základě včerejšího jednání s ministrem zdravotnictví Janem Blatným a národní koordinátorkou očkování pro Pardubický kraj se podařilo dojednat dvě plata vakcíny od společnosti Pfizer navíc již na tento týden, což znamená o 2 240 dávek navíc. Aby bylo možné uvolnit další volné termíny a látku proočkovat, budou očkovací centra fungovat i o tomto víkendu.

„Po dvou měsících jsme opět byli nuceni požádat o narovnání nespravedlivého systému přerozdělení vakcinačních dávek pro náš kraj. Bohužel populační hledisko opět nebylo v posledních týdnech dodržováno, a navíc do některých krajů putovaly mimořádné dodávky, což opět celou statistiku zkresluje. Není možné vytvářet soutěž mezi jednotlivými regiony navíc v nepoměřitelných podmínkách. Náš kraj nemá ani fakultní ani vojenskou nemocnici, které by vyřešily vakcinaci za nás. Vše leží na našich nemocnicích, které se vedle toho starají o covidové i necovidové pacienty,“ řekl hejtman Martin Netolický, podle kterého kraj ještě v tomto týdnu obdrží více vakcín, než bylo původně plánováno. „Podařilo se nám dojednat o dvě plata vakcíny Pfizer více, což znamená 2 240 dávek nad rámec plánovaných. Domluvili jsme se, že tyto dávky budou vyočkovány v průběhu tohoto víkendu v očkovacích centrech spadajících pod Nemocnici Pardubického kraje. Konkrétní volné sloty by měly být uvolněny v nejbližší době,“ uvedl hejtman Netolický.

Vedle očkovacích center ve městech, kde jsou nemocnice akutní lůžkové péče, zahájila tento týden provoz další místa ve třech příspěvkových organizacích Pardubického kraje v Rybitví, Brandýse nad Orlicí a Jevíčku a státem zřizované Hamzově léčebně v Luži. „Jak jsme již avizovali, tak bychom v posledním březnovém týdnu zahájili očkování v dalších třech příspěvkových organizacích v Albertinu Žamberk, Nemocnici následné péče v Moravské Třebové a Vysokomýtské nemocnici. V nich bychom chtěli otevřít registraci již tento týden s tím, že očkovat by se v těchto centrech mohlo začít v týdnu od 29. března v návaznosti na potvrzení dodávky vakcíny Moderna,“ řekla náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková.

Aktuální vytíženost jednotlivých očkovacích míst je aktualizována každý všední den do 10 hodin v krajském očkovacím semaforu. „Vedle semaforu, na jehož automatizaci a vylepšování stále pracujeme, chceme zájemcům o očkování čekajících ve frontě ve více zatížených centrech odesílat SMS zprávy s nabídkou přeregistrace na méně zatížená očkovací centra v kraji. Jedná se o další službu směrem k zájemcům o očkování v našem regionu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. (DoB) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

 

 

Mohlo by vás zajímat:

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku