Komplikace před zdvojkolejněním

Region - 23. 03. 2021
Komplikace před zdvojkolejněním

 

PARDUBICE – Jak dnes oznámil server zdopravy.cz, Správě železnic se komplikují plány na dvoumiliardové rozšíření další části tratě mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. Proti stavebnímu povolení totiž podala odvolání pardubická společnost SK – EKO Pardubice, která má v blízkosti tratě pozemky. Vyřizování odvolání může začátek stavby posunout i o několik měsíců. Výlukové práce mají podle původních plánů začít na konci května.

Odvolání podle serveru zdopravy.cz vyplývá z oznámení na úřední desce Drážního úřadu. SK – EKO se v něm domáhá zrušení celého stavebního povolení. Firma si stěžuje, že nebyla vůbec oslovena kvůli zahájení stavebního řízení. „Došlo k hrubému porušení jeho práv. Účastník řízení tak vůbec nevěděl, že nějaké stavební řízení probíhá, a nemohl tak v této věci uplatnit k navrhovanému stavebnímu záměru své námitky, stanoviska, tvrzení a důkazy,“ uvádí právní zástupce vlastníka pozemků v odvolání. Firma vlastní u trati pozemek.

Jak informuje server zdopravy.cz, z tvrzení firmy vyplývá, že Správa železnic vlastníka pozemku vůbec nekontaktovala. Teprve těsně před vydáním rozhodnutí Drážního úřadu přišel firmě dopis od společnosti Sudop Praha, která stavbu pro Správu železnic připravuje. Ten obsahoval návrh na uzavření smlouvy o smlouvě budoucí nájemní mezi firmou a Správou železnic na pronájem pozemků o celkové výměře přes 5 000 metrů čtverečních potřebných pro stavbu. Podle návrhu smlouvy přitom měla Správa železnic požádat o stavební povolení až poté, co uzavře smlouvu. Podle firmy rozšíření trati sníží hodnotu pozemku. Správa železnic se k možnému zpoždění a problémům se získáním povolení během včerejška nevyjádřila.

Soutěž na stavbu v hodnotě 2,187 miliardy korun běží od loňského prosince. Od 31. května chce Správa železnic začít s nepřetržitou výlukou na půl roku. Plán počítá se zdvojkolejněním úseku z Rosic nad Labem do Stéblové včetně mostu přes Labe v Pardubicích. Současně dojde ke zvýšení traťové rychlosti. Dokončení stavby je plánováno v závěru roku 2023, uvádí ve své zprávě server zdopravy.cz. (zr) Zdroj: zdopravy.cz, Foto: ROMAN MARČÁK

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek