Očkování kritické infrastruktury

Region - 23. 03. 2021
Očkování kritické infrastruktury

PARDUBICKO - Aby bylo možné udržet klíčové provozy v chodu, rozhodla očkovací pracovní skupina při Bezpečnostní radě Pardubického kraje, že kraj bude i nadále postupně očkovat takzvanou kritickou infrastrukturu státu, a to především v očkovacích centrech, která mají nižší spádovost, a tudíž méně přihlášených z prioritních věkových skupin. Jedná se o pracovníky elektráren, vodáren, stravovacích provozů v nemocnicích, hasiče či policisty.

Patříme mezi jeden z mála krajů, který zahájil očkování takzvané kritické infrastruktury státu. Již v polovině března nám bylo slibováno, že pracovníci elektráren, vodáren, čistíren odpadních vod, technických služeb, ale také například pohřební služby budou začleněni do očkovací strategie do 14 dnů, k čemuž nedošlo, a proto jsme se rozhodli vyčlenit určité denní kapacity v očkovacích centrech s menší spádovostí, kam právě tyto skupiny mohou organizovaně dorazit a nezatěžují tak očkovací centra, kde čeká více přihlášených,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V tuto chvíli uvolňujeme každý den 40 a 40 míst v očkovacích centrech v Litomyšli a Hamzově léčebně v Luži, kam tito vybraní pracovníci klíčových provozů dojíždějí. Stát předpokládá očkování těchto skupin přes centrální rezervační systém od konce března, avšak v této době budeme mít již část naočkovanou, což byla mimo jiné také prosba Krajské hygienické stanice Pardubického kraje,“ řekl hejtman Netolický.

Velkou komplikací pro očkovací centra především v lednu a únoru byl fakt, že se rezervovaní zájemci k očkování bez odhlášení nedostavili. „Poté, co jsme tuto informaci dostali z našich očkovacích míst, veřejně jsme požádali, aby se rezervovali opravdu jen vážní zájemci a v případě například zdravotních obtíží se již přihlášení zájemci odhlásili. Našim očkovacím centrům to totiž způsobovalo velké komplikace. Zabránit znehodnocení vakcíny se nám naštěstí daří i díky rezervním seznamům a náhradníkům, kteří jsou schopni se do pár minut dostavit do očkovacích míst,“ sdělil hejtman, podle kterého se situace v poslední době výrazně zlepšila. „Chci velmi poděkovat i jménem pracovníků očkovacích míst, protože nyní se opravdu stává pouze v jednotkách případů, že rezervovaný zájemce o očkování nedorazí. Proto také náhradníci a osoby z rezervního seznamu mohou na telefonát čekat dlouho,“ řekl hejtman Netolický.  

Na seznam náhradníků byli zařazeni například zaměstnanci doprovodných provozů Nemocnice Pardubického kraje a.s. „Ačkoliv se jedná o pracovníky nezdravotnického charakteru, je nutné si uvědomit, že jsou pro chod zařízení zcela nezbytní. Tito zaměstnanci, mezi které patří například stravovací provoz, úklid, prádelny, techničtí pracovníci a tzv. dělníci ve zdravotnictví, nebyli v rámci státní očkovací strategie zařazeni do prioritních skupin, avšak jejich výpadky jsou pro nemocnice velkou komplikací a ohrožením běžného provozu,“ sdělil hejtman Netolický. (DoB) Foto: INTERNET

 

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života