Vilem500.cz

Region - 24. 03. 2021
Vilem500.cz

 

PARDUBICE - Se začátkem projektu k připomínce 500 let od smrti Viléma z Pernštejna spustil Pardubický kraj v loňském roce webové stránky vilem500.cz. Najdete na nich aktuální informace, ale také různé dobové dokumenty týkající se Pernštejnů a renesance v našem kraji.

„Zejména do té doby, než se budou moct konat připravené akce na různých místech v kraji živě, je webová stránka vilem500.cz naším hlavním komunikačním kanálem mezi organizátory a veřejností,“ říká náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek. „V programu 500 let renesance ve východních Čechách chceme nabízet pohledy do historie, umění, stavitelství nebo i vojenství raného středověku v našem regionu, ale také na tyto tradice s hrdostí navazovat. Uvidíte tu kalendář připravených akcí asi 35 organizátorů, který budeme v čase aktualizovat podle toho, co nám situace dovolí. Věřím, že v létě už bude možné cestovat po památkách a venkovních expozicích, účastnit se naší soutěže a k inspiraci na výlety používat interaktivní mapu renesančních a pernštejnských památek,“ dodává Línek.

Jedním ze zajímavých příspěvků v sekci Videa je videodokument Pernštejnské Pardubice připravený pro Východočeském muzeum v Pardubicích v roce 1996. Z hlediska historie je vše stále platné i dosud, jen město, a hlavně samotný pardubický zámek se za tu dobu mění viditelně k lepšímu, jak se o tom můžete přesvědčit na vlastní oči.

Na zámku se chýlí k závěru velký projekt rekonstrukce spolufinancovaný Evropskou unií. Jeho výstupem bude nová stálá expozice Východočeského muzea s názvem Pernštejnská rezidence – nejstarší renesance v Čechách.  Ta bude otevřena v závěru letošního roku a poprvé představí zámek nejen jako výstavní prostory muzea, ale jako šlechtické sídlo významného rodu. Na rekonstrukci budou čekat ještě společenské sály v severním křídle, na které je schválená architektonická studie ateliéru Evy Jiřičné.

V současné době sázíme na prezentace venku. Od května chceme představit 15 venkovních panelů s různými vilémovskými a dalšími renesančními tématy. Velká část bude na různých místech v Pardubicích, ale další najdou zájemci také v Lázních Bohdaneč, Kladrubech nad Labem, v Chrudimi, Litomyšli, Lanškrouně a v Moravské Třebové. Kdo navštíví všechna místa a dobře si přečte texty, jistě správně odpoví na soutěžní otázky. Tak  získá potřebné groše a dohromady nasbírá přesný obnos, potřebný do truhly Viléma z Pernštejna,“ prozrazuje o plánované soutěži Roman Línek. Skutečná truhla se zachovala prázdná (sic!) ve sklepení pardubického zámku a její prohlídka bude jednou z cen, které organizátoři přichystali. (zun) Foto: Pk

 

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek