Město, které se stará

Region - 25. 03. 2021
Město, které se stará

 

VYSOKÉ MÝTO - Ministerstvo kultury spolu se Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska každoročně vyhlašuje Ceny za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace památkových rezervací. Za Pardubický kraj letos postoupilo do celostátního kola už poněkolikáté město Vysoké Mýto. S tím je spojena i odměna Pardubického kraje, kterou ještě musí potvrdit krajští zastupitelé na dubnovém jednání.

„Pardubický kraj krajské vítěze tradičně vyhlašuje v září na společném setkání zástupců kulturních organizací. I letos bychom měli předat Vysokému Mýtu šek v hodnotě 100 tisíc korun za to, jak systematicky pečuje o své centrum s bohatými historickými tradicemi. Myslím, že každý, kdo do města přijede, si toho musí všimnout, a to nejen na tom velkolepě projektovaném náměstí,“ říká náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek.

Město Vysoké Mýto dlouhodobě úspěšně plní Program regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. V uplynulém roce v památkové zóně uskutečnilo řadu oprav a rekonstrukcí. Pokračovalo s opravou Litomyšlské brány, kde byla vyměněna střecha na malé věži a opraven sokl. Obnovila se sgrafita na Pražské bráně, vše se spolufinancováním z programu regenerace.  Město pak navíc na své náklady upravilo divadelní sál Šemberova divadla a zrevitalizovalo Masarykovy sady.

Město nezapomíná ani na památky jiných vlastníků. Díky finanční spoluúčasti města na Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón se v památkové zóně za poslední dobu opravila řada soukromých a církevních objektů. Vloni město přispělo na restaurování unikátního oltářního obrazu Petra Brandla v kostele sv. Vavřince a na opravu fasády a pískovcového portálu měšťanského domu na náměstí.

Krajská památka roku je také z Vysokého Mýta

Zrestaurovaný oltářní obraz Nanebevzetí Panny Marie od Petra Brandla v kostele sv. Vavřince ve Vysokém Mýtě získal navíc nejvyšší hodnocení v krajském kole soutěže Památka roku 2020 (kategorie malá), a díky tomu postoupil do celostátního kola. 

Mimořádný obraz je opravdovým unikátem nejen v rámci Brandlovy tvorby, ale i v celém středoevropském barokním umění. Zrestaurován byl v letech 2019-2020 za 1 123 550 korun. Největší podíl byl zaplacen z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón, 10 % nákladů uhradilo město Vysoké Mýto. Na opravě obrazu se finančně podílela také Římskokatolická farnost – děkanství Vysoké Mýto, která rovněž zaplatila náklady spojené s transportem obrazu. Pardubický kraj přispěl na průzkum obrazu v roce 2017. (zun) Foto: INTERNET

 

 

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek