Zachovají zbytky technologií

Region - 25. 03. 2021
Zachovají zbytky technologií

 

PARDUBICE – Přestože je přestavba hlavní budovy Automatických mlýnů v plném proudu, Východočeská galerie už spolu s Pardubickým krajem připravuje úpravu výstavních prostor. Jejich součástí bude i sedm původních zařízení mlýna. Ta je potřeba nyní očistit, zakonzervovat a rozmístit do interiérů. Dodavatel vzejde z výběrového řízení.

„Dohodli jsme se s architektem Petrem Všetečkou, že určité pozůstatky funkčních mlýnských technologií v interiérech budoucí galerie zůstanou. Některé z nich jsou výtvarně velmi zajímavé a třeba spirálovitý shoz na mouku bude dominantou budoucí kavárny. Ale i taková transmise zavěšená pod stropem vstupní haly dá návštěvníkovi pocítit, že exponátem nejsou jen vystavená díla, ale také budova samotná se svou architekturou a svým původním technickým určením,“ říká náměstek hejtmana pro kulturu a investice Roman Línek.

Většina mlýnských exponátů bude v nefunkčním stavu rozmístěna podle architektonického projektu Petra Všetečky. U některých bude potřeba doplnit chybějící části, zakonzervovat povrchy a zabezpečit je proti úrazu návštěvníků. Jedná se například o sprinklerové poplachové zvony s příslušenstvím a čerpadlo pro sprinklerový protipožární systém. Mimochodem s tímto zařízením experimentoval už Leonardo da Vinci v 15. století a systém se používá dodnes. Dále v galerii návštěvníci uvidí dva shozy na mouku, jeden laminátový a druhý dřevěný. Zakonzervovaný bude i motor transmise včetně kabeláže, ocelové podstavy a reostatu. „Dva exponáty budou částečně funkční. Vysévací stroj získá v interiéru novou pozici a pod odborným dohledem ho bude možné ručně rozpohybovat. Na něm se ve mlýně prosévala a třídila mouka. Trychtýř s transportním potrubím na zrno bude mít nově přidanou funkci svítidla,“ prozrazuje zajímavé detaily architekt Petr Všetečka. (zun) Foto: ARCHIV

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek