Příspěvky kultuře regionu

Region - 26. 03. 2021
Příspěvky kultuře regionu

 

PARDUBICKO - Péčí o lidovou kulturu pověřil Pardubický kraj Muzeum v přírodě Vysočina. To spolupracuje s organizátory lidových tradic i s řemeslníky, kteří používají při výrobě postupy tradované po generace. Každoročně také rozšiřuje jejich oficiální seznam a metodicky je vede. Pardubický kraj mu na tuto činnost přispívá částkou 60 tisíc korun.

„V Zastupitelstvu Pardubického kraje na začátku dubna pak projednáme dotace za téměř 14 milionů korun. Krajské dotace by měly dostat na svou regionální činnost v celkové hodnotě 8,5 milionu korun také Komorní filharmonie a Východočeské divadlo. Regionální funkci knihoven na Chrudimsku, Svitavsku a Orlickoústecku bychom chtěli dotovat také tradiční částkou 6,5 milionů korun,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek. Krajem zřizovaná Krajská knihovna v Pardubicích má příspěvek na regionální funkce knihoven na Pardubicku ve výši 1,5 milionu korun už ve svém rozpočtu.

Kraj podporuje i spolky, které se starají o památky vojenské historie a celnictví. „V radě jsme nyní schválili dotaci 200 tisíc korun pro Vojensko-historický klub ERIKA, který modernizuje a provozuje Muzeum K-S 14 na Cihelně a Východočeský památník celnictví v Králíkách.  Společnosti přátel opevnění, která pro náš kraj provozuje Muzeum čs. opevnění – dělostřeleckou tvrz Bouda, navrhuje pro projednání v zastupitelstvu částku 300 tisíc korun,“ doplnil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. (zun) Foto: ARCHIV (Na snímku Východočeský památník celnictví)

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek