S praktiky o distribuci vakcín

Region - 26. 03. 2021
S praktiky o distribuci vakcín

PARDUBICE - Zástupci Pardubického kraje v čele s hejtmanem Martinem Netolickým a jeho náměstkyní Michaelou Matouškovou jednali dnes se zástupci praktických lékařů ohledně distribuce vakcín do jejich ordinací. V tomto týdnu obdržel kraj z centrálních dodávek 500 dávek vakcíny AstraZeneca, které budou děleny na jednotlivé lahvičky tak, aby se dostalo na co největší množství zapojených lékařů. V příštím týdnu by mělo do České republiky dorazit 90 tisíc vakcín od tohoto výrobce. Kraj by tak mohl dostat přibližně 4,5 tisíce dávek této vakcíny.

V rámci prvního závozu vakcíny Astra Zeneca, kdy ještě nebyl vysoutěžený centrální dodavatel, jsme prostřednictvím našich nemocničních lékáren rozdělili přibližně po 20 dávkách pro každého ze 185 zapojených praktických lékařů. Poté začal distributor dodávat vakcíny v baleních po 100 kusech v celkových počtech 2 800 a 2 500 dávek přímo praktickým lékařům dle rozdělovníku vypracovaného ve spolupráci s jejich krajskou koordinátorkou,“ sdělil hejtman Martin Netolický. „V příštím týdnu by mohlo do České republiky dorazit 90 tisíc dávek vakcíny Astra Zeneca, což by pro náš kraj mohlo znamenat přibližně 4,5 tisíce dávek, které však nemáme v tuto chvíli zaručeně potvrzené. Pokud dorazí, rozhodně je rozdělíme praktickým lékařům, a to na jednotlivé lahvičky, aby se dostalo plošně na co největší množství. Tento počet by pokryl všechny občany 80+, kteří jsou nyní u praktiků registrovaní,“ řekl hejtman Netolický s tím, že kraj tímto způsobem nahradí centrálního distributora.

Podle náměstkyně hejtmana Michaely Matouškové lze do budoucna uvažovat o vyčlenění části vakcíny Moderna právě pro praktické lékaře. „V tuto chvíli máme všechny avizované dodávky od Moderny již zazávazkované, a proto lze uvažovat o vyčlenění části této vakcíny pro praktické lékaře od dubna, avšak v tuto chvíli nemáme informaci, v jakém počtu by tato vakcína měla být doručena,“ řekla Matoušková. „Každopádně jsme se domluvili na pravidelném jednání, aby měli praktici aktuální a přesné informace. Bohužel i my máme informace často rozdílné ze dne na den,“ uvedla náměstkyně hejtmana. (DoB) Foto: INTERNET

Mohlo by vás zajímat:

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech