Náznak stabilizace, ale…

Region - 30. 03. 2021
Náznak stabilizace, ale…

 

PARDUBICE - Necelý měsíc poté, co byl na území Pardubického kraje vyhlášen stav hromadného postižení osob, rozhodlo představenstvo Nemocnice Pardubického kraje o jeho zrušení. Důvodem je objektivně klesající zátěž a celkový pozvolný pokles trendu nově hospitalizovaných pacientů. Situace na standardních odděleních se tak začíná postupně stabilizovat, minimálně co do počtu hospitalizovaných. V intenzivní péči zůstává i nadále vážná.

„Až do 16. března se počty pacientů hospitalizovaných v Nemocnicích Pardubického kraje pohybovaly významně nad hranicí 500. Od druhé polovině března nemocnice zaznamenávají postupný pokles počtu pacientů hospitalizovaných na standardních odděleních. A k dnešnímu dni je zde hospitalizováno 428 pacientů s koronavirem, z toho jich 65 vyžaduje intenzivní péči. Situace se tak v tuto chvíli začíná postupně stabilizovat. Je to určitě dáno i tím, že na krajské úrovni klesá počet aktivních případů s covidem-19,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický s tím, že i přes relativně příznivý trend a prognózy se nedá hovořit o tom, že už by situace byla stabilní, i nadále je třeba ji považovat za značně omezující provoz nemocnic z pohledu „běžné péče“.

Minimálně na úrovni intenzivní péče stále platí, že jsou tato oddělení i nadále vysoce zatížena, a stále se může stávat, že lokálně dojde ke zhoršení situace. „Již delší dobu jsme nemuseli využít mezikrajskou výpomoc z kapacitních důvodů. V současnosti tak dochází k překladům z důvodů medicínských, protože naše nemocnice nedisponují zařízením ECMO. V posledních deseti dnech si naše nemocnice byly schopny pomoci vzájemně a k překladům v oblasti intenzivní péče tak docházelo na krajské úrovni,“ sdělil předseda představenstva a generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald a dodal, že navzdory relativně dobrým zprávám lze očekávat spíše jen velmi pozvolný návrat k běžnému fungování nemocnic, které ještě velmi dlouho a možná již nikdy nemusí být „normální“ ve smyslu „předcovidovém“.

Nemocnicím akutní lůžkové péče jsou i nadále připravena pomoci zařízení následné péče. „I nadále pravidelně sledujeme kapacity lůžkové péče v regionu, abychom byli schopni vyhodnocovat zatížení jednotlivých zařízení. V případě, že je možné pacienty doléčit v zařízeních následné péče a tím ulehčit covidovým jednotkám, řešíme jejich převozy do zařízení, která mají vyčleněné kapacity pro pozitivní pacienty nevyžadující intenzivní péči,“ řekla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková a dodala: „Děkuji všem zaměstnancům našich nemocnic a dalších zdravotnických, rehabilitačních a léčebných zařízení za vyčerpávající nasazení v této nelehké době.“ (DoB) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

 

Mohlo by vás zajímat:

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech