Skok do tmy z útesu

Region - 06. 04. 2021
Skok do tmy z útesu

 

PARDUBICE - Koronakrize a současná ekonomická situace. Takový byl název webináře spolupořádaného na konci března 2021 Pardubickým podnikatelským inkubátorem a Fakultou ekonomicko–správní Univerzity Pardubice. Tématem webináře provedl účastníky doc. Ing. Jan Černohorský, Ph.D. z Ústavu ekonomických věd. Přednáška byla určena jak odborníkům na ekonomiku a finance, tak díky poutavému a srozumitelnému způsobu prezentace i neodborníkům.

Proč přemýšlet, co bude dál? Přesně před rokem se začal odvíjet příběh naší země o nemoci a návazně na to o ekonomických důsledcích. Po roce zkušenosti můžeme příběh označit jako skok do tmy z mořského útesu. Před rokem jsme se děsili jednotkových čísel nakažených. Ekonomické dopady nás před rokem nevzrušovaly.

Docent Jan Černohorský ve více něž hodinovém webináři provedl posluchače podrobným přehledem vývoje ekonomiky a finančních trhů od jara 2020 až do dnešní doby. Porovnával dopady první a následujících vln korona krize. Nakonec hledal východiska a předpoklady, jak by se vše mohlo vyvíjet dál.

Přináším stručný výčet údajů z webináře, které jsem považovala za zajímavé k podchycení do písemné podoby…

Loňský rok označil za největší pokles HDP v hodnotě 6,6 %, což tu ještě nikdy nebylo. Průmyslová výroba poklesla o 8,4 %, ale nemělo to přílišný vliv na nezaměstnanost. Oproti roku 2019, kdy byla nezaměstnanost na 2,8 %, se zvýšila v roce 2020 jen na 3,6 %. Mzdy rostly o 3,5 %, což bylo přibližně o míru inflace, která se pohybovala na úrovni 3,2 %.

Pan Černohorský ohodnotil i vývoj chování domácností, kde konstatoval velkou změnu ve spotřebním koši. Na koš mělo vliv uzavření restaurací, lyžařských vleků, obchodů atd. Ovšem konstatoval, že každá domácnost se chová podle svých ustálených zvyků a nelze to říct paušálně.

V množství údajů zaznamenává i pozitivní dopad na obchodní bilanci. Z ČR jsme vyvezli české zboží v množství o 175 miliard Kč více, než jsme dovezli k nám ze zahraničí. Toto číslo je překvapivě vyšší cca o 30 miliard Kč než v roce 2019.

Koruna v loňském roce v průměru mírně oslabovala. Ale zase tu byly vlny nahoru i dolů.

Automobilový průmysl tvoří 10 % naší ekonomiky. Korona krize se podepsala na automobilovém průmyslu především v dubnu 2020, kdy výroba motorových vozidel poklesla o 81,2 %.

Deficit státního rozpočtu je nejvyšší, jaký jsme tu dosud měli, a to je více než 367 miliard Kč.

Zhruba 130 miliard korun zůstalo v kapsách daňových poplatníků díky vládnímu daňovému balíčku. Předpoklad vlády, že tyto peníze půjdou zpátky do ekonomiky, se naplní jen částečně. Lidé teď nemají kde nakupovat, kupují zboží z dovozu a také více šetří.

Na jaře 2020 byly zasaženy téměř všechny sektory, letos se to týká převážně sektoru služeb a turistického ruchu. Pro ty je situace v mnoha případech až likvidační. Výrazně lépe se naopak daří prodeji přes e-shop a prodeji realit.

Docent Černohorský situaci komentuje, že je smutné, že dochází k likvidaci toho, co se 30 let budovalo. Vidí problém i v tom, že stát vyplácí peníze „až po“. Podnikatelé ale nemají na výplaty a nemohou dlouho čekat na pomoc státu. Porovnává situaci s Německem, kde stát vyplácí kompenzace „před“, a tím pádem se živnostníci nedostávají do takové finanční nouze jako u nás.

 

Co dál…

 

Zásadní pro fungování tržní ekonomiky je pohyb lidí, peněz a zboží. Pohyb lidí a zboží je však od října 2020 znatelně omezen.

Nezaměstnanost se pohybuje kolem čísla 4,5 %, což je podle pana Černohorského optimální hladina.

V naší zemi došlo k obrovským ekonomickým i finančním ztrátám. To má vliv na psychiku lidí. Dochází k absenci příjmů u živnostníků. Stát se z toho dostane, ale živnostníci ne. Pan docent vidí jako chybu zavření malých prodejen, restaurací, lanovek a vleků. Ze strany politiků to označuje jako „amatérismus komunikace“ a „aroganci moci“.

Uvádí příklad toho, že pro živnostníky v restauracích je to opravdu velmi špatné. Například „otevřené okénko“ generuje jen 10–30 % příjmů, zničí se ekonomické živobytí i životy lidí.

Jeho pohled do budoucna je víceméně optimistický.

Jako východisko vidí co nejrychlejší očkování, testování ve firmách a školách, děti by měly jít do škol a měl by se zcela uvolnit amatérský sport.

Konstatuje, že je obrovský dluh veřejných financí, budou zasaženy investice. Když se ekonomice nedaří, tak ani firmy nechtějí investovat. Svět se obrovsky změní. Je nutno peníze posunout do chytrých investic. Investovat do digitalizace, do důchodové reformy, do robotizace, do vzdělávání, do moderního průmyslu, do infrastruktury, do výzkumu a vývoje, do výstavby bytů a také do funkčních sportovních hal. Smyslem dobrých investic je nová ekonomika, založená na znalostech dat, na informacích a na sdílení.

 

A úplně na závěr, světlo na konci tunelu…

 

Docent Černohorský dodává, že je třeba nastartovat inovace, technologický pokrok, změny v organizaci práce. Ekonomika není zničená, jen pozastavená. Je na místě optimismus, pokud se poučíme.

 

Záznam celého webináře ke zhlédnutí: http://bit.ly/soucasna-ekonomicka-situace

 

Mgr. HANA ŠTĚPÁNOVÁ, projektová manažerka pro rozvoj spolupráce se vzdělávacími institucemi a obcemi na území Pardubického kraje

Foto: ARCHIV (Na snímku docent Jan Černohorský) 

 

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury