Hnutí ANO: Hejtman selhal

Region - 06. 04. 2021
Hnutí ANO: Hejtman selhal

 

PARDUBICE – Hnutí ANO rozeslalo médiím tiskovou zprávu k dnešnímu jednání krajského zastupitelstva. Přinášíme její plné znění:

    

V nedůstojnou frašku se proměnilo úterní zasedání Zastupitelstva Pardubického kraje, neboť trvalo pouze necelých deset minut. Poté bylo procedurálním hlasováním přerušeno na dva týdny, a to dokonce v rozporu s platným jednacím řádem, neboť ani nebyl schválen program jednání.

„Zastupitelstva ze zákona jednají prezenční formou. Z důvodu pandemie samosprávy na všech úrovních měnily jednací řád, aby se zastupitelé mohli připojit i distančně. My jsme v řádném termínu stanoveným hejtmanem potvrdili prezenční formu účasti našich osmi zastupitelů. Že bude překvapením pro pana hejtmana, že jsme pět dní před zasedáním nad rámec stávajícího jednacího řádu potvrdili prezenční formu naší účasti, jsme absolutně nečekali a považujeme to za jeho selhání,“ uvedl zastupitel Martin Kolovratník.

„Mandát vykonáváme se vší odpovědností vůči všem občanům Pardubického kraje. Distanční formu jednání považujeme v souladu s jednacím řádem jako výjimečnou, a to pouze z vážných důvodů. Na úterní zasedání osobně přišli pracovníci Krajského úřadu Pardubického kraje, mohli se na něj také dostavit i občané se svými podněty. Nejsme žádní nadlidé, proto jsme přišli osobně též. Zajímala nás hlavně problematika očkování, abychom mohli být jí co nejvíce nápomocni,“ prohlásil předseda zastupitelského klubu hnutí ANO 2011 Jan Procházka..

Osmička zastupitelů klubu hnutí ANO 2011 přišla do sálu s dostatečným předstihem před zahájením ve 14.00 hodin. „Naše mandáty vykonáváme pro občany, proto osobní formu považujeme za samozřejmou stejně jako v ostatních krajích. Netušíme, proč by Pardubický kraj měl mít výjimku a jednat čistě distančně,“ řekl zastupitel Jiří Rejda.

 

Ještě před vlastním startem proběhlo testování připojení distančně připojených zastupitelů včetně zkušebního hlasování. Hejtman Martin Netolický konstatoval, že vše proběhlo v pořádku. „Nic nebránilo řádnému průběhu jednání zastupitelstva ve svolaném termínu. Přístupem hejtmana jsem šokován, neboť podle něj je naší chybou, že náš předseda potvrdil prezenční formu naší účasti vedoucímu jeho kanceláře a na sekretariát. Dozvěděli jsme se, že takové informace máme zasílat přímo jemu. V tom případě je nám záhadou, k čemu svůj bujný úřednický aparát využívá,“ prohlásil Martin Kolovratník.

„Popotahování za to, že jsme jednali přesně v souladu s jednacím řádem, je pro nás šokující. Věříme, že své hrubé selhání, které dnes pan hejtman ukázal, se již nebude opakovat a na jednání Zastupitelstva Pardubického kraje umožní všem zastupitelům a občanům prezenční přístup,“ poznamenal Martin Kolovratník a doplnil: „Už na prosincovém zasedání jsem pana hejtmana upozorňoval na možnost svolání jednání i mimo stávající sál a krajské město. Jsme připraveni být maximálně nápomocni v hledání dostatečně velkých a prostor pro zajištění bezpečnosti.“

„Zastupitelstvo Pardubického kraje je vrcholným orgánem a považujeme za jednu z nejzákladnějších povinností uvolněných a dobře placených představitelů vedení kraje, že připraví adekvátní podmínky pro výkon mandátu prezenční formou. Doufám, že si pan hejtman uvědomuje, že svým návrhem přerušit jednání, zbytečně zkomplikoval činnost krajské samosprávy a zřizovaných organizací,“ podotkl zastupitel Jan Hrabal. (zr) Ilustrační foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

 

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek